Euroopa parim õpilasfirma toodab vanadest arvutikastidest nutikasvuhooneid

PM Haridusportaal
Copy
Euroopa parima õpilasfirma toode on Microgreens Magicgreensi nutikasvuhoone minivõrsete kasvatamiseks. Võit läks sel aastal Kreekasse.
Euroopa parima õpilasfirma toode on Microgreens Magicgreensi nutikasvuhoone minivõrsete kasvatamiseks. Võit läks sel aastal Kreekasse. Foto: Junior Achievement Eesti

Euroopa parima õpilasfirma tiitel läks sel aastal Tallinnas toimunud finaalüritusel Kreekasse õpilasfirmale Microgreens Magicgreens, mis on toonud turule nutikasvuhoone minivõrsete ja köögiviljade kasvatamiseks.

Nutikasvuhoonele pakkus tugevat konkurentsi Austria õpilaste loodud maailma kõige kiiremini vees lahustuvad joogipulbrid ning sakslaste keskkonnasõbralikku käitumist õpetav strateegiamäng.

Taaskasutus on hinnas

Euroopa parima õpilasfirma nutikasvuhoone on tehtud vanadest arvutikastidest ja taaskasutusest üle jäänud detailidest ning on ühendatud internetti, luues võrsetele aasta ringi sobiva kasvukeskkonna.

«Kreeklaste võidu taga on suurepärane tiimitöö, müügioskus ja muidugi innovaatiline toode, mis täidab kõik ringmajanduseks vajalikud linnukesed,» ütles Junior Achievement Eesti tegevjuht Kersti Loor. «Nutikasvuhoone on ehitatud vanade arvutikastide sisse ning võrsete kasvuks vajalikud detailid nagu valgustus, toiteplokk ja muu, on pärit taaskasutusest.»

Teise koha noppis Austria õpilasfirma Drinkhalm. Noored müüvad maailma kõige kiiremini lahustuvaid joogipulbreid, mis on pakendatud paberist joogikõrte sisse. Eri maitsega joogipulbreid võib segada nii vee, mullivee kui vahuveini sisse ja pooleliitrises anumas lahustuvad need kuni 1,8 sekundiga.

Kolmanda koha pälvis Saksamaa õpilasfirma kaasahaarav strateegiamäng Carducation, mille võitmiseks tuleb mängijal teha võimalikult keskkonnasõbralikke valikuid. Mängu eesmärk on mõjutada inimesi rohelisemalt mõtlema ja käituma.

Euroopa õpilasfirmade innovatsiooni eriauhinna pälvis Rootsi õpilasfirma Noll Deponi, mis on töötanud välja klaaside raamidest eraldamise masina. Masin aitab prügilatel eraldada klaasi turvalisemalt muust materjalist, näiteks klaasustelt ja akendelt, vähendades seeläbi prügilate klaasi eraldamiseks minevat koormust ja tööd kuni kolmandiku võrra.

Eesti noored püsisid konkurentsis

Eestit esindas Euroopa võistlusel õpilasfirma Drycycle, mis toodab kodumaistest diivani- ja telgitööstuse ülejääkidest veekindlaid jalgratta aksessuaare. Võistlusel osales ka kõige esimene Ukraina õpilasfirma UA’nd We, mis loodi Eestis. Õpilasfirma taga on kaheksa Eestisse jõudnud Ukraina sõjapõgenikku, kes pakuvad Ukraina borši ja teisi ukrainapäraseid toite.

«Eesti õpilastel läks võistlusel väga hästi ja nad pakkusid esikolmikule tugevat konkurentsi. Õpilaste tegevusaruanded olid põhjalikud, liftikõned hästi ette valmistatud ning ka eile Vabaduse väljakul toimunud laadal tegid nad head käivet,» ütles Loor.

«Soovitan silma peal hoida nii esikolmikusse jõudnud kui ka sinna mitte jõudnud õpilastel ja tudengitel, sest nende seas on Euroopa tulevased tipptegijad. Muide, suur osa üliõpilasfirmade toodetest ja teenustest on veel prototüübi faasis, mis tähendab, et ideedele otsivad tudengid aktiivselt ka investorite rahastust,» lisas Loor.

Tudengite seas läks peavõit brittidele

Parima üliõpilasfirma tiitlilt püüdis 21 tudengifirmat ja Euroopa parimana tuli võistluselt välja Inglismaa. Briti üliõpilased on loonud maailma esimesed biolagunevast materjalist mürasummutavad kõrvakaitsmed hearNprotect. Õpilaste sõnul esineb enam kui ühel miljardil täiskasvanul kuulmislangus ja ainuüksi veerand tundi ööklubis või seitse minutit kontserdil viibimist võib kurdistada või tekitada kuulmiskahjusid kogu eluks.

Teiseks jäi Flaami Belgia üliõpilasfirma ARKAI, mis toodab plastpudelitest valmistatud naiste reguleeritavaid rinnahoidjaid. Noored suunavad osa müügitulust ka rinnavähiga patsientide toetuseks.

Üliõpilasfirmade kolmanda koha noppisid kreeklased aeguvate ravimite jagamisplatvormiga Drug n Drop. Igal aastal jõuab prügikasti viie miljardi dollari väärtuses ravimeid, mida saaks Kreeka üliõpilaste rakenduse abil suunata neid vajavatele inimestele.

Üliõpilasfirmade eriauhinna pälvisid noored Hollandist, kes on mõelnud välja pinnaseloodi ZandZwiffer. Nutikas lisatarvik võimaldab ehitustöölistel maapindu tasandada ilma kummardamata.

Üliõpilasfirmade võistlusel esindas EBSi üliõpilasfirma ScanMe mobiilirakendusega FindYourShade, mis skaneerib tehisintellekti toel inimese nägu ja aitab kliendil valida nahatoonile sobivas toonis jumestuskreemi.

12.–14. juulini Tallinnas toimuvast Euroopa ettevõtlusüritusest Gen-E võttis osa üle 800 inimese. Ürituse raames toimuvast Euroopa õpilasfirmade võistlusest võttis osa üle 300 õpilase 40 riigist. Euroopa parima õpilasfirma tiitlit püüdis 41 ja üliõpilasfirma tiitlit 21 firmat.

Euroopa suurimat ettevõtlushariduse üritust korraldas Junior Achievement Eesti koostöös Junior Achievement Euroopaga. Järgmine õpilasfirmade võistlus toimub 2023. aasta suvel Türgis Istanbulis.

Võistluse läbiviimist Eestis toetasid Edu ja Tegu ettevõtlusõppe programm Euroopa Sotsiaalfondist, SEB Pank, Tallinna linn ja EBS. EBS pani esinelikusse jõudnud õpilasfirmadele välja aastase stipendiumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles