Alustavad õpetajad õpetavad Narva lastele eesti keelt ja muud vajalikku

PM Haridusportaal
Copy
Narva Soldino gümnaasiumi hoone.
Narva Soldino gümnaasiumi hoone. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Teisipäeval algab Narvas Noored Kooli linnalaager, kus üle 400 kohaliku õpilase õpib kahe nädala jooksul eesti keelt ning arendab õpi- ja sotsiaalseid oskusi.

Õpilasi juhendavad tänavu Noored Kooli hariduse eestvedajate arenguprogrammiga liitunud 28 alustavat õpetajat, kes asuvad septembrist õpetajana tööle koolides üle Eesti.

Narva Soldino gümnaasiumis toimuvas laagris osaleb üle 400 lapse kõigist Narva koolidest. Laagris toimub töö gruppides ning õpetaja juhendamisel toimetatakse kindla projekti kallal. Näiteks õpivad lapsed sõnavara geopeituse abil, ehitavad linnamaketti, kirjutavad koos retseptiraamatut ning tegelevad taaskasutuse ja liiklusteemadega.

Noored Kooli koolitusjuht Marie Nõgisto sõnas, et linnalaager arendab õpilaste suhtlemis- ja õpioskusi. «Lapsed ja noored saavad laagris gruppides tegutseda projektõppe vormis. Õpilaste jaoks on see võimalus kogeda õppimisega seotud eduelamusi projekti kavandades, ellu viies ja esitledes. Laagris arenevad õpilaste sotsiaalsed ja suhtlusoskused ning tekib oluline täiendav võimalus eesti keele praktiseerimiseks,» märkis Nõgisto.

Kogu töö ja suhtlus toimub linnalaagris eesti keeles keelekümbluse meetodil.

Linnalaagri tegevusi juhendab 28 Noored Kooli arenguprogrammi 16. lennu osalejat, kes on enne linnalaagrit läbinud ligi sada tundi pedagoogilist koolitust. Linnalaagri ajal toetavad alustavaid õpetajaid ka kogenud tegevõpetajad.

Linnalaager on Noored Kooli programmis osalejate ettevalmistuse üks osa. Vähem kui kahe kuu pärast alustavad nad õpetajatööd Noored Kooli partnerkoolides üle Eesti ning annavad enda panuse sellesse, et iga laps Eestis saaks väga hea hariduse.

Üks linnalaagri juhendajatest, endine näitleja ja sügisest Audru koolis matemaatikaõpetajana tööle asuv Jaanus Mehikas loodab, et õpilased saavad laagris arendada ajaplaneerimist, eesmärgipärast tegevust, meeskonnatööd ning kaasa julguse võõras keeles rääkimist proovida.

Linnalaagris osalemine on lastele tasuta. Laagri toimumist toetavad Narva linn, Briti Nõukogu ja Tartu, Narva ning Sillamäe vabatahtlikud.

SA Noored Kooli on vabaühendus, mis loob kasvukeskkonna haridusvaldkonna eestvedajate kujunemiseks, et iga laps Eestis saaks väga hea hariduse. Selleks valitakse programmi erinevatelt elualadelt võimekaid tulevasi eestvedajaid, kes soovivad anda oma panuse Eesti hariduses peituvate probleemide lahendamiseks. Programm pakub neile koostöös Tallinna Ülikooliga mitmekülgset õpetamis- ja juhtimiskoolitust ning tugisüsteemi. Pärast kaht aastat saavad programmis osalejad otsustada, kas soovivad jätkata tööd õpetajana või rakendada oma kogemusi ja oskusi mõnes teises rollis. Noored Kooli on 16 aasta jooksul toonud haridusse pea 300 inimest, kellest enamik töötab edasi haridusvaldkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles