Üle 8000 lapse said annetajate toel võimaluse tasuta teatrisse minna

PM Haridusportaal
Copy
Teater lasteaias
Teater lasteaias Foto: Heategevusfond Aitan Lapsi SA

Heategevusfond Aitan Lapsi aitas möödunud õppeaastal viia tasuta ja harivad teatrietendused enam kui 8000 Eesti lapseni, kokku esitati 167 etendust 151 lasteaias.

Heategevusfond Aitan Lapsi, Eesti Pandipakend ja kultuuriministeerium kuulutasid 2021. aasta kevadel välja lastelavastuste konkursi, et Eesti lasteaialastele loodusest ja keskkonnast rääkida. Üle-eestilisele konkursile esitati kaheksa loovtööd, mille seast valis žürii välja kaks võitjat: Miksteatri «Võti» ja Sandra Lange «Sini-triibuline unistus».

«Heategevusfondi Aitan Lapsi jaoks on see kuus aastat tagasi ellu kutsutud projekt siiani üks suurimaid ning südantsoojendavamaid ettevõtmisi, mille käigus on meil olnud juba kuus aastat privileeg koostöös kultuuriministeeriumi ja Pandipakendiga külastada Eesti lasteaedu, mängida rohkem kui 650 etendust ning viia teatrielamusi nautima enam kui 40 000 last. Eesti inimeste kasvav soov taaraautomaatidel aina rohkem heategevuslikku kultuurinuppu vajutada, et võimaldada lastele positiivseid kultuurielamusi, on maailmas harukordne,» ütles Aitan Lapsi juhatuse liige Greete Rüütmann.

Projekti «Teater lasteaeda» eestvedaja ja Eesti Pandipakendi kommunikatsioonijuht Kerttu-Liina Urke märkis, et eesmärk on viia kvaliteetse kultuurielamuse kõikide Eesti lasteni sõltumata elukohast, kodustest oludest ja vanemate rahakoti paksusest. «Eesti on nii väike, et me ei tohi leppida olukorraga, et meil on lapsi, kes ei saa osa teatrist ja kunstist ainult seepärast, et nad ei ela linnas või neil pole piisavalt võimalusi, et teatrisse sõita. Keskkonnast hoolivate taaratagastajate ja heade partnerite toel saavad lapsed üle Eesti osa elava ja värvika teatri võludest, mille head emotsioonid jäävad neid loodetavasti saatma aastateks,» ütles Kerttu-Liina Urke.

Lapsed õppisid möödunud õppeaastal oma lasteaedades etendatud lavastustega, kui oluline on puhas keskkond ja millist rolli mängib selles pakendite sorteerimine ning nende ringlusse suunamine. Miksteatri etenduses «Võti» on kesksed tegelased kuueaastane tüdruk ja tema vanaisa, kes otsivad vastuseid elulistele küsimustele põlvkondade, armastuse, sõpruse ja meid ümbritseva looduse kohta.

Sandra Lange lastelavastuses «Sini-triibuline unistus» õpetati lastele läbi live-joonistamise ja värvimaailma loomise, kui oluline on unistada, oma unistused ellu viia ja kuidas kõik asjad, ennekõike loodus ja inimene on omavahel tihedalt seotud.

«On ainult rõõm, kui lasteni jõuab professionaalne ja kvaliteetne lasteteater ning ka kultuuriministeeriumil on hea meel sellele kaasa aidata,» ütles kultuuriministeeriumi teatrinõunik Laur Kaunissaare.

Sandra Lange ja Miksteater jutustasid lõppenud hooajal elulisi ja õpetlikke lugusid 8000 lapsele. Selleks külastasid teatritrupid 151 lasteaeda üle Eesti ja andsid mitu lisaetendust, et kõik lapsed teatrist osa saaksid.

«Teater lasteaeda» on kultuuriministeeriumi, Heategevusfondi Aitan Lapsi ja Eesti Pandipakendi 2016. aastal ellu kutsutud projekt. Tänu sellele on Eesti lasteaedades mängitud harivaid etendusi 667 korda ja rohkem kui 40 000 lapsele. Etendused toimuvad tänu Eesti inimestele, kes taarat tagastades taaraautomaatidel kultuurinuppu vajutavad ning seeläbi raha lastele mõeldud heategevuseks annetavad.

Heategevusfondi Aitan Lapsi tegevus sai alguse 2011. aastal koostöös Eesti Pandipakendi, Tomra Balticu ja teiste ettevõtetega lastele kultuurielamuste pakkumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles