Jõhvi IT-kooli kandideeris 3413 inimest

PM Haridusportaal
Copy
kood/Jõhvi valib uusi õppureid
kood/Jõhvi valib uusi õppureid Foto: Antero Leedu

Sügisel teise lennuga alustava kood/Jõhvi IT-kooli esimese sisseastumise etapi ehk kognitiivse võimete testi võttis ette 3413 inimest, järgmise sammuna valitakse kolmenädalase katseperioodi jooksul välja kuni 400 uut õppijat, kes alustavad oktoobris.

«Kandideerijate taust on üle ootuste huvitav – 77 eri rahvuse esindajat. Suurim osakaal kandideerijatest ehk 49 protsenti on naised, mehed moodustavad 48 protsenti ning kolm protsenti ei täpsustanud oma soolist kuuluvust. Noorim kandideerija oli lausa 11-aastane, vanim aga 76,» ütleb koolijuht Karin Künnapas. «Veerand kandideerijatest on rahvuselt ukrainlased, pooled eestlased. Ülejäänud on näiteks naaberriikidest pärit lätlased ja leedukad kui ka mehhiklased, indialased ning sloveenlased. Kandideerijate keskmine vanus on 29 eluaastat.»

Koostöös CARIAD Estonia, Nortali ning Ukraina digiministeeriumiga toetatakse sellel aastal Ukrainast saabuvaid õppijaid. «kood/Jõhvi uuendusmeelne ja ambitsioonikas lähenemine tehnoloogiaõppele on väga inspireeriv. CARIAD-is on sarnane mõttelaad. Samuti on meil hea meel erinevate Ukraina toetustegevuste seas toetada ukrainlaste võimalusi kaasaegse IT-haridusega paremat tulevikku kujundada,» ütles CARIAD Estonia juht Nicolas Derbin.

Kõigile ukrainlastele, kes võtavad osa kood/Jõhvi kaheaastasest programmist, tagatakse tasuta elamine, igakuine stipendium ja vajalikud õppematerjalid kogu õppetegevuse vältel.

«Lõime märtsi alguses Nortali fondi, oma Ukraina kolleegide ning nende lähedaste kiireks ning efektiivseks toetamiseks. Töötajate lisatud annetustega kasutame fondi selleks, et anda hoogu kood/Jõhvi uuele lennule, et toetada hariduse kaudu inimestele uute võimaluste ja tuleviku andmist,» kommenteeris otsust kood/Jõhvit toetada Nortali tegevjuht Priit Alamäe.

Ukrainlastest kandideerijatest asuvad 70 protsenti Ukrainas, 10 protsenti on juba end Eestisse sisse seadnud, ülejäänud 20 protsenti asuvad praegu erinevates riikides üle maailma. Eestisse katseperioodile on oodatud kõik enne 12. juunit testi edukalt sooritanud kandideerijad.

Kolmenädalase katseperioodi jooksul lahendavad kandidaadid erinevaid ülesandeid nii üksi kui ka tiimides. Nende intensiivsete päevade jooksul ei panda proovile varasemaid teadmisi, vaid loeb loogiline mõtlemine ning õppimis- ja kohanemisvõime. 2022. aasta suvel toimub katseperiood Haapsalu kutsehariduskeskuses. Kooli edasisaajate õppetegevus algab 2022. aasta oktoobris Jõhvis avatavas kood/Jõhvi õppehoones aadressil 2. Tartu põik 5.

2023. aastal on koolil plaanis avada filiaalid ka teistes Eestimaa linnades. Seni on huvi üles näidanud 14 omavalitsusüksust.

Kood/Jõhvi on uudne programm täiskasvanutele, mis pakub 21. sajandi lähenemist programmeerimise õppimisele, et vähendada tarkvaraarendajate puudust ja võimaldada teistest valdkondadest pärit inimestele uusi ja huvitavaid võimalusi elus. Kooli rahastab üle 30 ettevõtte, sealhulgas paljud idufirmad ja ükssarvikud, kes on valmis pärast kaheaastase programmi lõppemist õppijaid tööle võtma. Nende seas on Bolt, SEB, LHV, Wise, Pipedrive, Veriff, Proekspert, Glia, Admirals, Confido, VKG, Microsoft, Adcash, TextMagic ja Euronics.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles