TalTech ja Ida-Tallinna Keskhaigla hakkavad tegema õppe- ja arenduskoostööd

PM Haridusportaal
Copy
: ITK, IDA- TALLINNA KESKHAIGLA HOONE RAVI TÄNAVAL  :TALLINN, EESTI, 12MAY15

ITK hooned Ravi tänaval.

lt/Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES
: ITK, IDA- TALLINNA KESKHAIGLA HOONE RAVI TÄNAVAL :TALLINN, EESTI, 12MAY15 ITK hooned Ravi tänaval. lt/Foto LIIS TREIMANN/POSTIMEES Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Tallinna Tehnikaülikool ja Tallinna Keskhaigla (ITK) sõlmisid esmaspäeval koostöö raamlepingu, et toetada üksteist õppetöös, teadus- ja arendustegevustes.

Ülikooli ja haigla koostöö tugineb vähemalt kahele Eesti teadus- ja arendustegevuse, innovatsiooni ja ettevõtluse arengukava fookusvaldkonnale – digilahenduste kasutamisele ning tervisetehnoloogiate ja teenuste arendamisele.

Koostöö ulatub patsientide operatsioonijärgsest monitoorimisest ja taastusravist, masinõppe ja tehisintellektiga andmete kogumise ja töötlemiseni. Samuti tähendab see virtuaalreaalsuse kasutamist taastusravis ja õppeprotsessides, aga ka infosüsteemide täiustamist ning õppe- ja täiendõppe korraldamist. Üks kõige olulisemaid teemasid on infosüsteemide ümberkujundamine raviotsuste tegemist toetavateks süsteemideks. Iga konkreetse teema jaoks sõlmitakse eraldi ühistegevuse leping.

Tehnikaülikooli rektori Tiit Landi sõnul on koostöö Ida-Tallinna Keskhaiglaga muutunud aasta-aastalt mitmekülgsemaks ja ulatuslikumaks, luues väärtust mõlemale osapoolele, aga ka ühiskonnale laiemalt. «Meile on oluline panustada inimeste tervisesse – koostöös haiglaga saame viia meditsiini uuele tasemele, kasutades innovaatilisi tehnoloogiaid ja värskeid teadustulemusi,» ütles Land.

ITK juhatuse esimees Tarmo Bakler hindab koostööd ülikooliga kõrgelt. «Meie arstid ja spetsialistid on huvitatud ühistest teadusprojektidest ning haigla toetab igati kõiki uuendusmeelseid tegevusi,» lausus Bakler.

ITK Kirurgiakliiniku üldkirurg-juhtivarst Airi Tark leiab, et haigla koostöö ülikooliga toob kasu mõlemale poolele. «See annab ühelt poolt teadlastele võimaluse väljatöötatud innovaatilisi lahendusi kliinilises praktikas rakendada, teisalt on see aga haigla jaoks suurepärane võimalus anda ülikoolile alusandmeid puuduolevate või uuendamist vajavate tehnoloogiliste lahenduste väljatöötamiseks,» lausus Tark.

Lepingulist koostööd on tehtud juba 2018. aastast. Näiteks sisustati koos Itaalia partneriga taastusravi virtuaalreaalsuskabinet, kasutati 3D-printimise võimalusi lülisamba operatsioonide ettevalmistamisel, kolmepoolses koostöös ELIKO Tehnoloogia Arenduskeskusega uuriti aordi tsentraalse vererõhukõvera reaalajas mõõtmise võimalusi ning tehisintellekti- ja robootikakeskuse AIRE abil loodi nutikas skolioosikorsett vildakselgsuse raviks. Koostööd on tehtud ka õppetöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles