Tehisintellektiga hooneautomaatika juhtimine tõi TalTechi tudengitele võidu

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Erakogu

Tallinna Tehnikaülikooli tudengid võitsid nädalavahetusel toimunud Euroopa tehnikaülikoolide EuroTeQaThoni võistluse energia-teemaliste projektide kategoorias. Võiduidee lahendus kasutab tehisintellekti ventilatsioonisüsteemide tõhusaks juhtimiseks ettevõtetes.

Võiduidee nimega ENSA.AI lahenduse abil saaks ennustada hoone hõivatust õhuventilatsiooni juhtimisel kasutades süsihappegaasi taset ja temperatuuri andmeid. Tudengite juhendaja Eduard Petlenkovi sõnul on töörühma liikmed teinud teostatavusuuringu, mis kinnitas, et lahendust saab päriselus rakendada. «Tegemist on esimese prototüübiga, mida saaks pärast mõningat täiustamist kasutada eri tüüpi hoonetes ventilatsioonisüsteemide juhtimiseks.»

Projekt viidi läbi koostöös Eesti ettevõttega R8 Technologies, mis arendab tehisintellektil põhinevaid lahendusi ärihoonete energiaefektiivseks kaugjuhtimiseks. «Enam kui kaks aastat tagasi alanud koostöö on hea näide edukast ülikooli ja ettevõtte teadusarenduskoostööst, mis loodetavasti jätkub ka tulevikus. Sellised ühisprojektid tugevdavad TalTechi teaduspotentsiaali ja viivad teaduspõhise õppe kvaliteedi uuele tasemele,» lisas Petlenkov.

Võitjaid ootab ees reis Brüsselisse 20.–21. juunil, kus tudengid tutvustavad Euroopa Komisjoni esindajatele võiduideed ja külastavad Bruxelles-Energie prügielektrijaama.

ENSA.AI projekt sündis kolme magistrikava erialadevahelise projektiaine raames. Meeskonda kuulusid ja panustasid elektroonika ja kommunikatsioonitehnoloogiate magistriõppe tudeng Mai-Liis Org, arvutisüsteemide magistriõppe tudengid Tatsuki Ishikawa, Sanan Suleymanov ja Sander Tsõbulski ning mehhatroonika magistriõppe tudeng Prisca Adenike Adeoti.

EuroTeQaThon on probleemõppe projekti Collider lõppsündmus, kus võistlesid Euroopa tehnikaülikoolide võrgustiku EuroTeQi partnerülikoolide parimad tudengimeeskonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles