Selgusid Ülo Pärnitsa stipendiumi tänavused laureaadid

PM Haridusportaal
Copy
Kadi Pärnitsa sõnul aitab õppetoetus luua tarku töökohti
Kadi Pärnitsa sõnul aitab õppetoetus luua tarku töökohti Foto: Erakogu.

Esmaspäeval selgusid viiendat korda Ülemiste City asutaja Ülo Pärnitsa stipendiumi uued laureaadid.

Viie aastaga on stipendiumi pälvinud kokku ligemale 40 üliõpilast, kelle uurimistöödes välja pakutud innovaatilised ideed ja praktilised lahendused on leidnud kasutamist nii linnaku arendamisel kui ka laiemalt.

«Me anname Ülo Pärnitsa stipendiumi kaudu võimaluse meie tulevikutalentidele reaalselt panustada Ülemiste City ning laiemalt Eesti arengusse, võimaldades neil koos töötamist parimate ekspertidega ja rahvusvaheliste tippettevõtetega,» selgitas ASi Mainor juhatuse esimees Kadi Pärnits. «Ülo Pärnits oli hariduse- ja teaduseusku ning sellised juhid ja eestvedajad on jätkuvalt oma tegudega eeskujuks. Stipendiumifond aitab ellu viia unistusi, et Eesti oleks tarkade töökohtade osas maailma tipus.»

Kadi Pärnitsa sõnul on stipendiumi saanud üliõpilased mõjutanud Ülemiste City viimase viie aasta jooksul tuntavalt – seda alates Eesti värava loomisest tuleviku lennu- ja rongireisijatele kuni panuseni ärihoonete sisekliima parendamiseks ning ruumi kujundamiseks ja samuti õppimist toetavate lahendusteni.

Ülo Pärnitsa stipendiaatide teadustööde seas on seni osutunud silmapaistvamateks näideteks järgmised tööd:

1. «Euroopa väljak – Euroopa värav Eestisse» – TalTechi arhitektuuri eriala lõpetanud Lisanna Remmelkoore magistritöö, millega loodi Tallinna lennujaama ja RailBalticu peahoone ning Ülemiste City ja Ülemiste kaubanduskeskuse vahelisele alale «Euroopa väljaku» struktuurplaan. Lisanna Remmelkoor lähtus töös nii Tallinna lennujaama laienemisplaanidest kui ka Rail Balticu ja Soome-Eesti tunneli peatsest rajamisest ette nähtud piirkonda. Kaks suurt ühisterminali oleksid seotud Tallinna lennujaamaga – Euroopa Värav oleks Eesti külastajatele sobiv sissepääs Tallinnasse ja Eestisse. See töö on saanud aluseks edasistel planeerimistegevustel, et antud ala unistustest tegelikkuseni jõuaks. Pärast TalTechi lõpetamist asus Remmelkoor tööle 3+1 arhitektuuribüroosse ja tegeleb seal osaliselt edasi Ülemiste City arendusprojektidega.

2. «Tuule analüüs ning linnaelementide disain jalakäijate mugavuse parandamiseks Ülemiste linnakus» – TalTechi arhitektuuri eriala tänavu lõpetanud Jelena Kazak on varasemalt saanud Ülo Pärnitsa stipendiumi kahel korral. Oma teadustöös uuris Jelena Kazak tuulekoridore Ülemiste City neljas piirkonnas, pakkudes linnaku arendajatele välja ettepanekud linnaelementide disainiks, et jalakäijad ja kergliiklejad end igal aastaajal mugavat tunneksid. Jelena Kazak on esitanud oma magistritöö ka rahvusvahelisele konkursile eCAADe 2022 konverentsil, mis toimub septembrikuus Belgias.

3. «Aita õpilastel õppida» – Grupp erinevate erialade rahvusvahelisi üliõpilasi esitasid Tartu Ülikooli projektipraktikatöö raames Ülemiste City arendajale 41 ideed, kuidas motiveerida Tallinna rahvusvahelise kooli õpilasi paremini õppima. Ülemiste City hariduskvartalis valmib 2024. aastal uus Tallinna rahvusvaheline kool (IST). Üliõpilaste töö on esitatud 3+1 arhitektuuribüroole, kes IST-i projekteerib ning üliõpilastelt tulnud ideed viiakse osaliselt täide.

Kadi Pärnits tõdes, et üliõpilaste huvi sellise äärmiselt praktilist väljundit pakkuva stipendiumi vastu on ajas kasvanud ning partnerkoole on juurde tulnud. «Loodame, et järgmine aasta lisandub neid ka väljaspool Eestit, mis teeb Ülemiste City arendustiimile ainut heameelt,» lisas ta.

Sel esmaspäeval esitleti Ülo Pärnitsa stipendiumikomisjonile viit üliõpilastööd:

1. Birgit Vider – Taltech, magistritöö «Töötajate produktiivsust ja heaolu toetav paindlik tööruum"»

2. Nursultan Barun – EKA, ainus inglisekeelne esitlus, magistritöö/Degree Project Raport: «Engaging Employees in Green Change in Ülemiste City».

3. Jelena Kazak – Taltech, magistritöö «Tuulte analüüs ja selle rakendamine linnaplaneerimises kasutajasõbraliku avaliku ruumi loomiseks Ülemiste Citys». 

4. Valdek Laur – EKA, loovtöö «Sinilind».

5. Kaija Kohlmann-Genno & Anette Aas – EKA, loovtöö «Aja kulg».

Komisjon otsutas jagada stipendiumid järgnevalt: Nursultan Barun saab 2000 eurot, Jelena Kazak 2000 eurot, Birgit Vider 1500 eurot , Valdek Laur 1500 eurot ning Kaija Kohlmann-Genno ja Anette Aas 1500 eurot.

Ülemiste City looja Ülo Pärnitsa stipendiumi eesmärk on elukestva ja praktilise õppe edendamine ning Ülemiste City kui tuleviku linna arendamisega seonduvate uurimistööde toetamine.

Stipendiumi partnerkoolid on Eesti ettevõtluskõrgkool Mainor, Tallinna rahvusvaheline kool, TalTech, Tartu Ülikool, Tallinna Ülikool ja Eesti Kunstiakadeemia.

Stipendiumi toetajad on Mainor AS, Kristosten OÜ, Sentosa OÜ, Mainor Ülemiste AS ja Technopolis Ülemiste AS. Senini on stipendiumiteks kokku välja jagatud 25 000 eurot.

Baltimaade suurimat ärilinnakut Ülemiste Cityt arendavad Mainor AS, Mainor Ülemiste AS ja Technopolis Ülemiste AS. Linnaku 36 hektaril on välja ehitatud 150 000 ruutmeetrit üüritavat büroopinda, mis on koduks ligi 500 ettevõttele ning kus töötab, õpib ja elab üle 14 000 inimese.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles