Selgusid August Rei esseekonkursi tänavused parimad noored

PM Haridusportaal
Copy
August Rei esseekonkursi tänavused parimad
August Rei esseekonkursi tänavused parimad Foto: Erik Peinar

Tallinnas Toompea lossis kuulutati välja Eesti riigi looja August Rei ning Eesti esimese parlamendi Asutava Kogu ajaloolist rolli mõtestava koolinoorte esseekonkursi võitjad – parimate väljakuulutamise järel tõusid konkursil osalenud koolinoored Pika Hermanni torni iseseisvat Eestit kaema.

Võitjateks tulid Elisa Tamm Viimsi gümnaasiumist, keda juhendas sama kooli ajalooõpetaja Kristiina Noormets, ning Artur Skatškov Kohila gümnaasiumist, kelle juhendaja oli sama kooli ajalooõpetaja Nele Aus.

Kõiki osalejaid tänati kingitusega. Võitjad ja nende juhendajad sõidavad suve pikendama Brüsselisse, tutvuma sealse ajaloolise vanalinna ja võimukoridoridega.

Konkursi žüriisse kuulunud riigikogu liikmest ajaloo populasriseerija Jaak Juske tundis heameelt, et noored on avastanud Rei rolli Eesti ajaloos. «Rahvusväeosade ühe loojana seisis Rei selle eest, et Eestimaa inimesed oleks esimese maailmasõja lõpukeerises kaitstud. Hiljem teenis Rei Eestit riigivanema, Tallinna linnavolikogu esimehe ja diplomaadina. Aga paraku oli Rei sunnitud ka nägema, kuidas teises maailmasõjas võõras võim vallutas kodumaa ja meie inimesed olid sunnitud põgenema terrori eest välismaale. Ta ei kaotanud usku iseseisvasse Eestisse ning koos aatekaaslastega hoidis pikki aastaid Eesti omariiklust eksiilvalitsuse juhina – peaministrina presidendi ülesannetes,» rääkis Juske. 

Žüriisse kuulunud Eesti NATO Ühingu esinaise Krista Mulenoki sõnul tegi heameelt, et mitmed esseed laekusid vene emakeelega noortelt ning need olid väga hästi kirjutatud. «Positiivselt üllatas seekord loominguline lähenemine, üks töö saabus joonistusena,» ütles Mulenok.

Esseekonkurssi korraldas Riigivanem August Rei Sihtasutus koostöös Eesti NATO Ühingu ning Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsiga ning see oli suunatud 9–12. klassi õpilastele.

Konkursil osalemiseks sai valida kolme teema vahel, milleks olid «Meelsus, millega rajati oma riik: August Rei juhitud Asutav Kogu», «Riigimeheks kasvamine: mis mind inspireerib August Rei eluloos» või «August Rei valikud rahvusväeosade looja ja riigimehena. Paralleelid ja õppetunnid tänasesse julgeolekuolukorda».

August Rei oli Eesti esimese parlamendi Asutava Kogu esimees aastatel 1919–1920, riigivanem aastatel 1928–1929, kõigi riigikogu koosseisude liige ning omariikluse järjepidevuse hoidja, Eesti eksiilvalitsuse juht, peaminister presidendi ülesannetes alates 1945. aastast kuni oma surmani 1963. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles