Alustavad koolijuhid on oodatud kandideerima koolijuhtide arenguprogrammi

PM Haridusportaal
Copy
Alustavate koolijuhtide arenguprogrammi 2021. aastal lõpetanud Anu Vau.
Alustavate koolijuhtide arenguprogrammi 2021. aastal lõpetanud Anu Vau. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Haridus- ja noorteamet hakkab kolmapäevast taas vastu võtma sooviavaldusi alustavate koolijuhtide programmi ning ootab kõiki uusi kolijuhte sinna kandideerima.

Alustavate koolijuhtide programm on mõeldud üldhariduskoolide ja kutseõppeasutuste juhtidele, kes on selles ametis esimest korda. Pea aasta kestev programm aitab koolijuhi ametis alustanutel leida uude rolli sisseelamiseks mõttekaaslasi ja kasvatada oma ametipädevust.

Haridus- ja noorteameti koolituskeskuse projektijuht Annika Link rääkis, et igal aastal võtab vastu väljakutse asuda juhtima mõnd haridusasutust hulk uusi haridusjuhte, kes on valmis panustama oma piirkonna haridusellu ning soovivad, et Eesti haridusvaldkond oleks tervikult hästi juhitud. «Värskelt alustanud koolijuhid peavad oluliseks kvaliteetset haridust ja turvalist õpikeskkonda õpilastele, aga ka toetavat ja ühtehoidvat tööperet. See konkreetne programm toetab nende sisselamist,» rääkis Link.

Programmi käigus analüüsitakse ja süvendatakse teadmisi juhirollist ning kaasaegsetest juhtimisteooriatest ja arendatakse koolijuhi tööks vajalikke kompetentse. Õpiteekond viib erinevatesse koolidesse Eestis ja osalejatelt oodatakse õpitu rakendamist ja reflekteerimist kogu programmi vältel. Aasta jooksul pakuvad tuge teised programmis osalejad, kogenud koolijuhist mentor, coach ja professionaalsed koolitajad.

«Alustavate koolijuhtide programm oli suureks abiks, et segaduses selgus luua. Koolijuhi töös olulisi teemasid käsitlevad õpimoodulid juhtisid tähelepanu, õpetasid märkama, suunasid fookust, kutsusid mõtlema, arutlema, turgutasid vaimu ja vastasid küsimustele. Peale igat moodulit oli enesekindlam töö kallale asuda,» rääkis alustavate koolijuhtide arenguprogrammi 2021. aastal lõpetanud Anu Vau.

Noarootsi kooli juht Signe Matteus, kes on alustavate koolijuhtide arenguprogrammi viimasest ehk seitsmendast lennust, täiendas, et see kooliaasta on olnud nagu Ameerika mäed – võimsate tõusude, siis väikeste mõõnade ja taas tõusudega. «Värske koolijuhina käivitasin ma endas aktiivse ideede genereerija, asumaks koolis muutusi ja uuendusi ellu viima. Arenguprogrammi lektorid, klassijuhataja, mentor ja coach aitasid aga seada ja hoida fookust, ikka selleks, et püsida reel ning tegutseda tarmukalt.»

Matteus lisas, et sai alustavate koolijuhtide arenguprogrammist kaasa mahuka ja praktilise tööriistkasti ning imelise võrgustiku tõeliselt huvitavate ja mitmekülgsete inimestega.

Programmi on oodatud kandideerima kehtiva töölepinguga kuni 12 kuud ametis olnud üldharidus- ja kutsekoolide juhid. Kandideerida saab 6. augustini keskkonnas konkursiveeb.edu.ee, programm alustab augustis ja lõpeb juunis 2023. Välja valitakse kuni 18 koolijuhti.

Programmi esimene lend alustas 2015. aastal ning praeguseks on programmil 92 vilistlast. Juuni lõpus lisandub 17 programmi läbinud koolijuhti seitsmendast lennust.

Alustavate koolijuhtide arenguprogrammi kutsus ellu haridus- ja teadusministeerium, läbiviijaks haridus- ja noorteamet ning seda rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi ja Eesti riigi vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles