30 kooli üle Eesti näitasid eeskuju hoovimängude mängimisel

PM Haridusportaal
Copy
Hoovilaps
Hoovilaps Foto: Tervisekassa

Tervisekassa kevadise «Hoovilaste» kampaania üleskutse peale laekus 30 koolilt, lasteaialt ning naabruskonnalt ligi 50 kaasahaaravat videot õuemängude mängimisest.

Laste liikumisharjumustele ja südametervisele tähelepanu pöörava kampaania raames kogus tervisekassa hoovimängude jäädvustused kampaania kodulehele teistele inspiratsiooniks.

«Oleme südamest tänulikud kõigile, kes kampaania üleskutsest osa võtsid ja hoovimänge lastele tutvustasid. Oluline ei ole, kas ja kes võidab, vaid see, et loome võimalused lastel hoovimänge õppida ja lõbusalt sõprade ja perega koos õues aega veeta. See rõõm liikumisest ja koos mängimisest paistis kõikides videotest hästi silma,» sõnas tervisekassa tervise edenduse peaspetsialist Gerda Palts.

Erinevaid videosid laekus tervisekassale kokku ligi 50. Kõige enam mängiti vanu lemmikuid hoovimänge nagu kulli, trihvaad, «õhk-maa-vesi», «mis kell on, härra hunt?», «mädamuna», «haned, luiged, tulge koju», «heeringas, heeringas, üks, kaks, kolm» ja «tagumine paar välja». Esindatud olid ka mõneti vähem tuntud mängud, näiteks «vaheta puud», «Ali Baba» ja «banaanikull». Tervisekassale laekunud videote seas oli ka palju leidlikke lahendusi, näiteks laste oma «maijooks» ja «olümpiamängud», kuid näidati ka erinevaid võimalusi, kuidas aktiivselt õuevahetundi veeta.

«Oluline ei ole mitte ainult füüsiline liikumine, vaid ka vaimset tervist toetav sotsiaalne pool ja pärandkultuuri edasiandmise võimalus. Hoovimängude säilimise jaoks on väga oluline lastevanemate ja õpetajate panus, kes saavad mängureegleid ja soovitusi põlvest põlve edasi anda,» rääkis Palts.

«On näha, et mänge on sageli edasi antud suusõnaliselt. Kõige enam eripärasid on näiteks mädamuna reeglites, kuid tekkinud on ka uusi variatsioone mitmetest teistest levinud hoovimängudest. Lisaks peegeldus videotest ka piirkondade vahelisi erisusi. Näiteks laste peitusemängu trihvaa puhul kasutati erinevaid nimesid ja kirjapilti, esindatud olid lisaks trihvaale veel uka-uka, ukakas ja tukikas,» märkis Gerda Palts.

Lisaks tänukirjade jagamisele loosis tervisekassa koostöös Eesti Jalgpalli Liidu ja Tartu Ülikooli liikumislaboriga välja kõigi osalejate vahel auhinnad, mille pälvisid ​​Narva lasteaed Tareke, Leisi kool, Räpina ühisgümnaasium, Konguta põhikool ja Ääsmäe põhikool.

Nii vanade lemmikute mängimiseks kui ka uute põnevate õuemängude avastamiseks leiab inspiratsiooni ja mängujuhised tervisekassa kampaania kodulehelt www.liigun.ee.

Peaaegu iga päev veedab aktiivselt õues aega vaid veerand Eesti lastest ja noortest. Vähene liikumine põhjustab ülekaalulisust, kasvatab diabeediriski ja võib täiskasvanuna kaasa tuua suurenenud riski südame- ja veresoonkonnahaigusteks. Hoovimängudele keskenduva kampaania raames innustas tervisekassa koostöös Eesti Jalgpalli Liidu ja Tartu Ülikooli liikumislaboriga perekondi, koole ning huvikoole mängima hoovimänge ning üheskoos veetma aega värskes õhus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles