Riik panustab Eesti ja Ukraina noorte lõimumislaagrite heaks 2,8 miljonit

PM Haridusportaal
Copy
Ukraina lapsed
Ukraina lapsed Foto: Marianne Loorents

30. mail saavad kõik koolid, huvikoolid, noorsootöö- ja huvitegevuse pakkujad ning sõjapõgenike tugiorganisatsioonid hakata taotlema toetust, et korraldada suvel laagreid Eesti ja Ukraina noortele – jagamisele läheb 2,8 miljonit eurot. 

Laagrid loovad võimalusi keeleõppeks, omavaheliseks suhtlemiseks ja pakuvad arendavaid ühistegevusi.

Haridus- ja teadusministri Liina Kersna sõnul võimaldavad noortelaagrid Ukrainast pärit noortel koos Eesti noortega sisukalt vaba aega veeta ning õppida eesti keelt ja tutvuda üksteise kultuuriruumiga. «Meie eesmärk on toetada Ukrainast tulnud lapsi ja noori, et nad saaksid siin turvaliselt oma igapäevaelu ja ka haridusteed jätkata,» selgitas minister Kersna. «Noortelaagrid on kindlasti hea võimalus uute sõprade leidmiseks ja eesti keele harjutamiseks, et jätkata sügisel õpinguid Eesti koolides.»

Laagrite korraldamiseks on oodatud toetust taotlema nii koolide kui ka huvikoolide pidajad, koolid, noorsootöö ja huvitegevuse pakkujad ning sõjapõgenikke toetavad organisatsioonid.

Laagritoetuse taotlusi saab esitada 30. maist kuni 17. juunini taotluskeskkonnas https://toetused.kul.ee/. Toetust saab kasutada kuni 30. oktoobrini.

Toetatakse ööbimisega laagrite ja päevalaagrite korraldamist, neist esimesed vältavad 7–14 ööpäeva, teised 5–14 päeva. Laagri korraldajal tuleb kaasata laagrisse Ukraina noori ning 30–50 protsendi ulatuses eesti keelt heal suhtlustasemel oskavaid 7–19-aastaseid noori. Laagri korraldajad pakuvad laagrites võimalusi lõimitud ja mänguliseks eesti keele algõppeks ning eestikeelse suhtluskeskkonna loomiseks; tuge Ukraina noore sotsiaalsete suhete loomiseks Eesti eakaaslastega; tuge Ukraina noore lõimumiseks Eesti ühiskonda, tutvustades eesti keelt ja kultuuri; tuge noorte vaimsele tervisele ja erinevaid huvitegevusi. Laagri korraldaja võib küsida osalejatelt registreerimistasu kuni 10 eurot.

Lisaeelarvega eraldab riik suviste noortelaagrite korraldamiseks kuni 2,8 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles