Järvamaa Kutsehariduskeskus - meistrite kool

Copy
Foto: Järvamaa kutsehariduskeskus

Järvamaa Kutsehariduskeskuses õpetavad tugevad õpetajad, koolil on lai erialade valik ning asukoht on samuti ideaalne - ühestki Eesti otsast ei pea kaua kohale sõitma.

Kooli pakutav veokorraldaja-logistiku amet võib esmapilgul tunduda üksluine, kuid lähemal vaatlemisel selgub, et amet on väga huvitav ja iga tööpäev on erinev. Peale õpinguid saab jätkata kooliteed näiteks Tallinna Tehnikakõrgkoolis, Tallinna Ülikoolis voi Ettevõtluskõrgkoolis Mainor. Sel aastal kooli lõpetava Agnes Klaari sõnul sobib veokorraldaja-logistiku eriala inimesele, kellele meeldib teha midagi praktilist ning kuna tööpäevad on iga päev erinevad ei ole kunagi igav. "Veokorraldaja – logistiku tööpäev on iga päev erinev. Selles ametis peab olema väga täpne, peab olema plaan A ja varuks plaan B ja C. Tuleb ette palju on suhtlemist, palju pingelisi olukordasid, vastu tuleb võtta kiireid otsuseid. Veokorraldaja – logistiku erialal on töötamiseks palju võimalusi. Tuleb ise olla aktiivne ja teha julgeid samme. Alati on võimalik liikuda kuhugi edasi" sõnab Agnes.

Agnesel on tulnud õppimise käigus ette nii tõuse kui mõõnasid, kuid toetavad õpetajad on alati abiks olnud. Kuna kaks viimast aastat on kevadel ning sügisel olnud distantsõpe on Agnes mõistnud kui oluline on kontaktõpe, selle käigus on õppimine palju tõhusam ja lihtsam. "Distantsil oli küll palju iseseisvat tööd kuid iga kell võisime õpetajatele helistada, kui oli abi vaja" lausus Agnes.

"Olen osalenud klassikaaslaste ja õpetajatega logistikaseminaril, mis oli väga huvitav ja hariv. Sellel aastal kuulasime seminari veebi keskkonnas. Meie koolis on olnud palju loenguid, mis on olnud alati huvitavad’’ sõnab Agnes. "Loenguid viivad läbi praktika ettevõtete erinevatel ametitel töötavad inimesed, kes jagavad õpilastele praktilisi teadmisi elust enesest.’’

Puudu ei ole jäänud ka koolis õpitava proovilepanekust, nimelt osales Agnes Noor Meister 2020 võistlusel. "Sellel aastal toimus võistlus esimest korda teleformaadis, mis tegi võistluse minu jaoks veelgi pingelisemaks. Tänu koolis omandatud teadmistele ja harjutamistele, võitsin Laotöötaja Noor Meister 2020. See oli minu jaoks uus aga väga lahe kogemus. Olen osalenud koolisisestel logistika võistlustel. Võistlusteks valmistusin alati täie tõsidusega. Esindasin ju iseennast ja kooli. Tahan anda endast alati maksimumi. Kõik võistlused, seminarid ja erinevad ettevõtmised rikastavad ning avardavad silmaringi. Soovitan teistelegi osa võtta.’’

"Arvan, et õppijate edasine saatus võib palju sõltuda praktika ettevõttest, kuidas Sind vastu võetakse, palju usaldatakse ja juhendatakse" sõnab Agnes. Viimase aasta praktika toimus Smarten Logistics Oü-s, kus tubli õppur juba alguses väga soojalt ja toreda kollektiiviga vastu võeti. "Tundus, et ma ettevõttele sobisin ning mulle tehti ka üsna kohe tööpakkumine. Peale kooli lõpetamist suundungi kohe töömaailma, kus mind juba pikisilmi oodatakse.’’ Edasiste plaanide kohta ütleb Agnes, et plaanis on minna Taltechi või Tallinna Ülikooli. "Esialgu teen sisseastumiskatsed ära ja siis otsustan, mis edasi saab, kuna ma tahan ka oma tööd edasi teha, mis tänu praktikale sain.’’

Logistika eriala soovitab Agnes neile, kes on aktiivsed, mõtlevad loovalt ja reaalselt soovivad maanteetranspordi, lennu, -raudtee,- või meretranspordiga tegeleda. "Sellel erialal on lahti kõik maailma teed ja vahendid. Suuna peame ise valima, kui kaugele või kõrgele tahame tulevikus jõuda.’’

Kuid kool ei piirdu vaid ühe meistriga -sel aastal Tartu rakenduslikus kolledžis toimunud kutsemeistrivõistlusel "Noor meister 2022" teisele kohale tulnud kokaõpilane Annika Meressaar oli ka ise üllatunud hästi läinud võistlusest. Mitu kuud enne võistlustulle minekut harjutati koos õpetajatega ning toetavad pilgud ei puudunud ka võistluste ajal. Konkurents oli tihe, vaja läks tugevat närvi ja head pingetaluvust, kuid Annika sõnul on kõik seda väärt. Kokkasid õpetab kool alates 2015. aastast, seega eriala on suhteliselt uus ning ei ole nii pika traditsiooniga kui teistes koolides.

Peale tublide noorte meistrite korraldab kool huvitavaid üritusi, näiteks sel aastal toimus esmakordselt kutsealavõistlus, mis oli kooli korraldada. Piiroja Rallikrossirajal toimus teistsuguses formaadis autotehnikute võistlus, kus kutsekoolide vahel toimus suur rebimine. Võistluspäevad olid tihedad, tegevusi täis ning igav ei hakanud kellelgi.

Esimesel päeval oli sõiduauto üldkontroll või müügieelne kontroll, kohtunikuks oli drifti Eesti meister Karel Piiroja. Enamjaolt olid võistlejad võrdsed, mõni lahendas ülesande kiiremini, mõnel läks aga aega. Teises ülesandes tuli tarkused proovile panna auto üldelektroonika alal. Ühendada tuli elektriskeem õppestendil, mis osutus üsna huvitavaks ning päeva lõpus tegid katseid ka juhendajad endid, kes kiitsid ülesannet kõrgelt.

Eduard Jakimov oli Mootorielektroonika kohtunik, tema tegeleb igapäevaselt mootorite remondiga. Kooli õppemootoril vigu tekitades soovis ta näha, kuidas õpilased vigade leidmise ülesandega välja tulevad, mis osutus päris parajaks pähkliks. Päeva lõpuks tuli mootorile ise vigu juurde, ning see tegi ülesande veel põnevamaks. Lisaks toimus vigurisõit, mida juhendas Kaja Autokooli juht Tiina Ehrbach, täpse käe võistlust juhtis Bahco Toolvan - keerama pidi polte ning saama täpse väändemomendi.

Lõpetuseks toimus Alusteadmiste test, kus oli 67 küsimust ja koosnes autonduse erinevatest valdkondadest. Kõige raskem ülesanne oli ajasõit, eestvedajaks oli Urmo Aava. Kuna õhtu oli käes ning ajusid oli juba ragistatud pidi Urmo enamik vastustest aga ette ütlema.

Õhtu lõpetas õhtusöök Carl Schmidti majas, kus kõigil oli tore peale pikka koroona lainet taas koos ühise laua taga istuda ning muljetada nii koolist kui üritusest endast.

Teisel päeval mõõdeti oskuseid rataste vahetamises kardirehvi vahetuses. Lisaks tõi Eesti Virtuaalne Autospordi Liit kohale simulaatori, millega sai sõiduoskused proovile panna. Aset leidis ka pimesõit, kus oli vajalik nii juhendaja kui võistleja kommunikatsioon. Päeva tipphetk oli rajale minek! Kiireimad said auhindu, ilma ei jäänud ka õpetajad. Samasugune tore üritus toimub ka järgmisel aastal ning ettevalmistused on juba täies hoos.

Copy
Tagasi üles