Viljandis lõppes esimene eesti keele kursus Ukraina sõjapõgenikele

PM Haridusportaal
Copy
Esimesed Ukraina põgenikud lõpetasid Viljandis eesti keele kursuse
Esimesed Ukraina põgenikud lõpetasid Viljandis eesti keele kursuse Foto: Kristjan Kivistik

Viljandi täiskasvanute gümnaasiumis anti kolmapäeval üle tunnistused esimestele tublidele ukrainlastele, kes läbisid aprillis alanud eesti keele algkursuse.

Abilinnapea Kristjan Mändmaa sõnul oli hea näha, kui väga kursusel osalenud keeleõppe võimalusest rõõmu tundsid. «Ühiselt kiideti õpetaja Albinat, kelle abil võõramaalase jaoks väga keerulise keele algteadmised tasapisi selgeks hakkasid saama. Linnavalitsus on väga tänulik ka Viljandi täiskasvanute gümnaasiumile, et õpe nii operatiivselt korraldati,» ütles abilinnapea.

«Soovijaid oli sõjapõgenike seas palju rohkem, kui klassituppa mahtus, aga paljudel polnud võimalik päevasel ajal toimunud tundidega liituda, kuna nad olid endale juba töö leidnud,» lisas Mändmaa. «Teeme praegu ettevalmistusi õhtuse kursuse avamiseks. Siin peame olema eestvedajaks – just praegu on ukrainlased eesti keele omandamisest väga huvitatud, aga riiklikud meetmed keeleõppeks avanevad kahjuks alles millalgi suve lõpus.»

Eesti keele algkursust alustas 18 õppurit, kellest 11 kolmapäeval kursuse lõpetasid.

Õpetaja Albina Gavrilova, kelle käe all ukrainlased eesti keelt õppisid, meenutas, et kunagi saabus ta ise Eestisse ilma keelt mõistmata. Seetõttu on tal vahetu kogemus, kui palju ka elementaarsed keeleteadmised inimeste elukvaliteedile juurde annavad.

«Rääkisin kursusel osalejatele, et kohalikud hindavad väga nende soovi eesti keelt kõneleda, aga seda polnud vajagi rõhutada, sest neil endil oli kohe see suhtumine, et kuna oleme siia riiki tulnud, siis peame ka keelt oskama,» ütles Gavrilova. «Kursusel osalenud ukrainlased olid väga pühendunud – kodused tööd olid kõigil alati tehtud, küsiti lisa ja uuriti eesti keele eripärade kohta. Mõnegi kursuslase puhul üllatas lühikese ajaga omandatud suurepärane hääldus.»

Viienädalase kursuse jooksul õpiti eesti keele tähestikku, hääldamist ja lugemist. Samuti enda tutvustamist, suhtlemist poes, apteegis, turul, kinos ja teatris. Lähemalt tehti tutvust ka Viljandi linna ja siinsete liikumisvõimalustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles