Vikipeedia parimad keeletoimetajad said auhinnad

PM Haridusportaal
Copy
2022. aasta talgute parimate väljakuulutamine. Vasakult Sirje Tomiste (IV koht), Inga Ritso (parim uus tulija), Mariin Pantelejev (I koht), Eve Sooneste (III koht)
2022. aasta talgute parimate väljakuulutamine. Vasakult Sirje Tomiste (IV koht), Inga Ritso (parim uus tulija), Mariin Pantelejev (I koht), Eve Sooneste (III koht) Foto: Kristel Ress

Kolmapäeval selgusid Vikipeedia keeletoimetamistalgute parimad toimetajad - viiendatel talgutel toimetati 338 artiklit ja kõigil talgutel kokku on neid parandatud ligi 3000.

Mullu detsembrist tänavu märtsini kestnud talgutel oli 19 osalejat. Viie aastaga on talgulisi olnud 94, mõni neist on osalenud mitmel aastal. Parimate väljavalimisel hinnati keeletoimetaja ametiülesannete korrektset täitmist.

Tublisid keeletoimetajaid tunnustas Eesti Keeletoimetajate Liit kokku 2000 euroga. Auhinna väärilisteks keeletoimetajateks osutusid Mariin Pantelejev, kes sai preemiaks 1000 eurot, Kaja Randam, kes sai 600 eurot, ja Eve Sooneste, kes sai 400 eurot. Wikimedia Eesti parima uue tulija 500-eurose preemia pälvis Inga Ritso ning kommunikatsioonibüroo Past ja Partnerid tunnustusmüksu 250 eurot sai Sirje Tomiste.

Eesti Maaülikoolis viiendal kursusel veterinaarmeditsiini õppiv Mariin Pantelejev toimetas talgutel kokku 74 artiklit. «Minu jaoks on eriti põnev valida mõni väga spetsiifiline artikkel näiteks füüsika valdkonnast, millest ma ise midagi ei tea, ja siis üritada leida kirjandusest korrektseid eestikeelseid erialatermineid,» rääkis ta. «Vikipeediasse panustamine on üks ühiskondlikult kasuliku töö vorm, mida saab teha kasvõi voodist tõusmata.»

Talgute eesmärk oli keeletoimetaja tööd väärtustada ja Vikipeedia artikleid keeleliselt parandada. «Sel aastal töid hinnates rõõmustas mind talguliste lugupidav ja algteksti austav toimetamisstiil – toimetati nii palju kui vaja ja nii vähe kui võimalik. Käsitsi ja peenetundeliselt toimetatud vikiartikkel on nagu luksuskaup, millel on ajatu väärtus,» rääkis haridus- ja teadusministeeriumi eesti keele nõunik, viis korda žüriis olnud Sirli Zupping.

«Vikipeedia tekstide toimetajad on ühtlasi ka eesti keele arendajad, sest iga ladus ja selgekeelne artikkel mõjutab Vikipeedia kasutajate keeletunnetust ning aitab sellel areneda. Tänu talgutele ollakse varasemast teadlikumad, et vikitekste saab täiendada igaüks, kes märkab parandamist vajavat kohta,» vaatas ta talgute viieaastasele ajaloole tagasi.

Keeletoimetamistalgute žüriisse kuulusid Ann Siiman ja Riina Reinsalu Tartu Ülikoolist ja Eesti Keeletoimetajate Liidust, Sirli Zupping haridus- ja teadusministeeriumist, Helin Kask Tallinna Ülikoolist ning Käbi Laan MTÜ-st Wikimedia Eesti.

Talguid korraldasid Eesti Keeletoimetajate Liit, Tartu Ülikool ja MTÜ Wikimedia Eesti, toetas haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles