Virumaa õpilaste uurimistööde võidutööd vaatlesid tarbimisharjumusi, plastikut ja energia tootmist

PM Haridusportaal
Copy
Õpilaste uurimistööd paistsid silma väga erilise, aga ka aktuaalse teemavalikuga
Õpilaste uurimistööd paistsid silma väga erilise, aga ka aktuaalse teemavalikuga Foto: Dmitry Matveev

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) Virumaa kolledži välja kuulutatud üldhariduskoolide loodus- ja täppisteaduste ning ettevõtluse uurimistööde konkursi võidutööd uurisid plastikuid, tarbimisharjumusi ja energia tootmist.

«Õpilaste tööd paistsid silma väga erilise, aga ka aktuaalse teemavalikuga. Uurimistöid lugenud kolledži õppejõud hindasid tööde põhjalikkust ja suurepärast ülesehitust, aga ka oskust töötada suurte andmemahtudega,» ütles kolledži õppedirektor Anu Piirimaa.

Kokku laekus tähtajaks kaheksa nõuetele vastavat tööd. Parima töö autor ja Eastman Specialtiese eripreemia pälvinud Narva Soldino gümnaasiumi 12. klassi õpilane Kristian Tsassovskihh uuris oma töös «3D printimise toodete tugevuse ja tarbijaomaduste uuring. Trükitoodete kvaliteedi ja töökindluse parandamine», millist plastikut kasutada kõige paremal viisil 3D printimisel.

«Erinevate plastikute abil on juba praegu võimalik toota mitte ainult prototüüpe, vaid ka funktsionaalseid osi,» selgitas õpilane, lisades, et tema töö tulemusi juba kasutatakse 3D printimise valdkonnas, kuna töös on loodud koondtabelid ja graafikud, mille kaudu saab teha parima materjali valiku.

Mitmed tööd olid koostatud säästlikust eluviisist ja tarbimisharjumustest. Kiviõli 1. keskkooli abiturient Loore Vau kaardistas gümnaasiumiõpilaste rõivastega seotud tarbimisharjumusi. Tööst selgus, et õpilaste teadlikkus rõivaste tarbimisega kaasnevatest keskkonnamõjudest on pigem vähene ning vajab tõstmist näiteks lõimides tarbimisharjumustega teemad kooli õppekavasse. Loore pälvis uurimistöö eest Eastman Specialtiese eripreemia 500 eurot

Virumaa kolledži teadus- ja tehnikakooli juhi Küllike Kullerkupu sõnul korraldati konkurss esmakordselt. «Konkursi eesmärk oli anda maakonna noortele väljund oma uurimistöödele, mille põhiteemaks on loodus- ja täppisteadused, rohetehnoloogiad, ringmajandus, ettevõtlus ning informaatika,» selgitas Kullerkupp.

Ta kinnitas, et kolledž soovib jätkata uuel aastal konkursi korraldamist ja seeläbi innustada noori valima uurimistöö teemaks just inseneeria ja ettevõtlus.

Eastman Specialties kvaliteediosakonna ja labori juht Anu Kaukes märkis, et ettevõte osales eriauhindade väljapanemisel, et seeläbi tunnustada ja julgustada kooliõpilasi valima insenerivaldkond õpingute jätkamiseks. «Tunnustades gümnaasiumiõpilasi nende uurimistöödes puudutatud teemade käsitlemise eest, panustame ettevõttena noorte järjepidevasse huvisse ja arengusse,» ütles Kaukes.

Konkursi parimad tööd said TalTech Virumaa kolledži rahalise preemia. Lisaks jagasid auhindu Eastman Specialties, Kiviõli Keemiatööstus, Eesti Energia ja Pargi Keskus.

Konkursi kirjeldus ja lõpptulemused on avaldatud Virumaa kolledži kodulehel. Auhinnatud uurimistöid esitlesid õpilased 12. mail Virumaa kolledži üliõpilaskonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles