Omavalitsused küsivad riigilt koolilõuna tarvis raha juurde

PM Haridusportaal
Copy
Koolitoit.
Koolitoit. Foto: Sille Annuk

Omavalitsused leiavad, et olemasoleva hinnaga ei ole võimalik enam koolides õpilastele tervislikku toitu pakkuda ja riik peab raha juurde leidma. 

Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatus pöördus peaminister Kaja Kallase, riigikogu esimehe Jüri Ratase ning riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Andrei Korobeiniku poole sooviga tõsta alates 2022/2023. õppeaastast riigipoolne koolilõuna toetus 1,50 euroni õppepäeva kohta, sealjuures koolides, kus on kokku 100 või vähem õpilast, peaks tõus olema 1,80 euroni õppepäeva kohta.

«Koolitoidu maksumusest sõltub toidu kvaliteet, mis tagab tervisliku ja rikkaliku koolitoidu. Kuna omavalitsuste enda panus on tervisliku koolitoidu pakkumisele viimastel aastatel aina kasvanud, ootame ka riigi poolt suuremat rahalist toetust,» sõnas Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatuse esimees Mihhail Kõlvart, lisades, et kiire hinnatõusu valguses ei ole senine toetus enam piisav.

Liidu juhatus juhib pöördumises tähelepanu, et kasvava inflatsiooni, sealhulgas toidukaupade jätkuva hinnatõusuga, ei ole võimalik või on väga keeruline alates 2018. aastast kehtiva ühe euro suuruse riigipoolse toetuse juures pakkuda õpilastele kvaliteetset ja tervislikku koolilõunat. Seetõttu otsustas Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatus teisipäeval toimunud koosolekul esitada vastava ettepaneku 2022. aasta lisaeelarve seaduse eelnõule.

Ettepaneku pöörduda riigipoolse koolitoidu toetuse tõstmiseks esitas Eesti Linnade ja Valdade Liidule MTÜ Eesti Koolitoidu Liit. «Tooraine hind on juba tõusnud mitmeid kordi õppeaasta jooksul ning näeme ka jätkuvat tõusu uuel õppeaastal. Vastavalt kehtivale seadusele pakutav koolilõuna peab olema täisväärtuslik, kvaliteetne ja mitmekesine, siis hetkel kehtiva ühe euro hinna juures ei ole võimalik sellist koolilõunat õpilastele pakkuda. Koolilõuna riikliku toetuse suurendamine on suisa hädavajalik,» ütles MTÜ Eesti Koolitoidu Liit esinaine Evelyn Esajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles