Kooliõed panevad nädalavahetusel lauluväljakule üles tervisekabineti

PM Haridusportaal
Copy
Tallinna kooliõed
Tallinna kooliõed Foto: Arno Mikkor

SA Tallinna Koolitervishoid kooliõed avavad nädalavahetusel Tallinna lauluväljakul toimuval tervisemessil oma kabineti. Kahe päeva jooksul on huvilistel võimalus minna kontrollima oma tervisenäitajaid ja saada asjakohast nõu oma terviseharjumuste kohta.

SA Tallinna Koolitervishoid juhatuse esimees Kädi Lepp ütles, et tasapisi on kadumas arusaam, nagu oleks kooliõe ülesanne lahendada õpilaste väiksemaid terviseprobleeme ning aeg-ajalt vaktsineerida. «Ehkki õed täidavad ka neid ülesandeid, on kokkuvõttes tööpõld palju laiem ja seda tahame nädalavahetusel toimuval Eesti tervisemessil ka näidata. Kooliõed seavad oma messitelgis sisse vastuvõtukabineti ning külastajad näevad väikest osa õdede tööst. Kohapeal saab kontrollida pikkust, kaalu ja kehamassiindeksit ning lasta mõõta vererõhku. Lisaks vaatavad kooliõed ka kehahoiakut ning räägivad võimalikest rühiprobleemidest,» rääkis Lepp.

Tema sõnul on tänapäeval kooliõel suur roll ka ennetustöös. «Õed õpetavad lastele esmaabi, jagavad toitumisnõuandeid, õpetavad õigeid hügieenivõtteid. Sellepärast on meie telgis väljas suu ja hammaskonna mudel, mille peal saavad kõik soovijad õdedele ette näidata, kuidas nad oma hammaste eest iga päev hoolt kannavad. Kooliõed on omalt poolt valmis kohe nõu andma, kui selgub, et hambapesutehnika pole päris korrektne. Samamoodi on meil võimalik kohapeal õpetada õiget kätepesutehnikat ning kontrollida spetsiaalse UV-lambi abil, kas käed on ka tegelikult puhtad,» tutvustas kooliõdede tegevusi Kädi Lepp.

Lauluväljaku tervisekabinet on küll esmajoones mõeldud koolinoortele, kuid Kädi Lepa kinnitusel ei ole keeldu sisse astuda ka noorematel lastel ja lapsevanematel. «Paljud tulevad messile kogu perega ja siis ongi tore võimalus kõik koos oma tervisenäitajad kooliõdede juures üle kontrollida ning põhilised tervisliku eluviisi tõed üle korrata,» julgustas Lepp kõiki kooliõdede juurde sisse astuma.

Eesti tervisemess, mis kannab üleskutset «Liikuma!», toimub laupäeval ja pühapäeval Tallinna lauluväljakul suure Tallinna Kobarmessi ühe osana. Tervisemessil osalevad tervisevaldkonnas tegutsevad ettevõtted, organisatsioonid ja ametkonnad. Tallinna kooliõdedede tervisetelk ootab külalisi messi lahtiolekuaegadel mõlemal päeval kella 11–18. Sissepääs kogu messialale on tasuta.

Sihtasutus Tallinna Koolitervishoid on Eesti suurim kooliõdesid ühendav organisatsioon, kus töötab enam kui 90 kooliõde. Koostöös lapsevanemate, koolipersonali ja teiste spetsialistidega on kooliõed abiks õpilaste tervise edendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles