Sotsid taotlevad koolilõuna toetuse suurendamist

PM Haridusportaal
Copy
Koolitoidu eest tuleb sügisest hakata maksma 20-35 senti senisest enam.
Koolitoidu eest tuleb sügisest hakata maksma 20-35 senti senisest enam. Foto: Sille Annuk

Riigikogu asub teisipäeval arutama sotsiaaldemokraatide eelnõu, mis taotleb koolilõuna toetuse suurendamist ja kaitseb ühtlasi koolide toitlustajaid, kes ei suuda ülikiirelt kallinevate hindade tõttu enam lepinguid täita.

Maaelukomisjoni liikme Ivari Padari sõnul on põhitoiduainete hinnaralli tekitanud reaalse ohu, et lastele pakutava koolitoidu kvaliteet käib alla. «Riiklik koolitoidu toetus suurenes viimati 2018. aastal, mil see kerkis ühe euroni õpilase kohta päevas. Selleks, et pakkuda lastele jätkuvalt maistvat ja tervislikku toitu, tuleb see summa tõsta vähemalt kahe euroni. Pettumuseks oli siin lisaeelarve, kus vajalikku lahendust pole. Loodetavasti saab riigikogu enamus erinevalt valitsusest probleemi tõsidusest aru ja hääletab koolitoidu toetuse suurendamise poolt,» ütles Padar.

«Kohati mitmekordistunud hinnad on muutnud toitlusettevõtjate tegevuse majanduslikult absurdseks – neil on valida kas lepingu ülesütlemise või kahjumi teenimise ja pankroti vahel. Riigihangete seaduse kohaselt sellistel ettevõtjatel enam hangetele asja ei ole,» tutvustas Padar probleemi teist tahku.

Sotsiaaldemokraatide otsuse eelnõu teine punkt teeb valitsusele ettepaneku esitada seadusemuudatused, mille kohaselt ei kõrvaldataks hankemenetlusest pakkujat, kelle varasem hankelepingu rikkumine tulenes põhitoiduainete kiirest hinnatõusust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles