TalTechi autonoomse auto ehitajad püüavad kõrget tunnustust (1)

PM Haridusportaal
Copy
TTÜ/TalTech. Foto on illustratiivne.
TTÜ/TalTech. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) autonoomsete sõidukite uurimisgrupp valiti Saksa-Balti majandusauhindade 2022. aasta konkursi finalistide hulka.

Žürii valis kõikide kandidaatide seast välja üheksa finalisti, kelle seast sõelutakse välja parimad rahvahääletuse kaudu.

TalTechi autonoomsete sõidukite uurimisgrupp ehitas Baltikumi esimese autonoomse viimase miili sõiduki. Esimesed reaalses liikluses läbiviidud pilootprojektid tehti Tallinnas ja Kreekas. Praegu on käimas koostöö Tallinna linna ja Rae vallaga targa linna tippkeskuse MaaS projektis. Projektis arendatakse universaalne transpordi tarkvaralahendus, mis baseerub Eesti X-tee tehnoloogial ja ühendab erinevad transpordi viisid, sealhulgas nõudepõhised autonoomsed minibussid ja e-tõuksid. Uue lahenduse külge saab ühendada nii mobiilirakendused, mis pakuvad universaalset reisiplaneerimist kui ka keerukamad teenused sujuva liikuvuse tagamiseks.

Uurimisgrupi juht Raivo Sell rääkis, et Saksamaaga tehakse tihedat koostööd. «Näiteks on meil mitmekülgne koostöö Saksa hargettevõttega Müncheni Tehnikaülikoolist (TUM). Samuti osaleme rahvusvahelises alliansis isejuhtivate sõidukite testimise ja küberturbe valdkonnas koos TÜVi SÜDiga. Koostööd Saksa ülikoolidega laiendame praegugi, näiteks plaanime lähetada uurimisgrupi doktorandi TUMi küberfüüsikaliste süsteemide laborisse oma doktoritööd lõpetama,» selgitas Sell.

Saksa-Balti kaubanduskoda annab igal aastal üle Saksa-Balti majandusauhinnad innovatiivsetele ettevõtetele nii Eestis kui ka Lätis ja Leedus. Auhinnaga tunnustatakse ettevõtteid silmapaistvate saavutuste eest, mis aitavad tugevdada Saksa-Balti majandussuhteid. Igal aastal keskendub konkurss konkreetsele teemale.

Sel aastal tunnustatakse ettevõtteid, kes tegelevad nutikate transpordisüsteemide, targa logistika ja mobiilsusega või pakuvad selles valdkonnas erikaupa või eriteenust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles