Karjäärikeskuses selgub õpilaste parim minifirma

PM Haridusportaal
Copy
Minifirma Hoitud Lemmik
Minifirma Hoitud Lemmik Foto: JA Eesti

Tallinna karjäärikeskuses kolmapäeval toimuval minifirmade võistlusel ja laadal selgub kümne 7.–9. klassi õpilasfirma hulgast parim minifirma.

«Noorte kooliõpilaste loomingut ja ideid iseloomustavad jätkuvalt käsitöö ja taaskasutus, aga esikümnesse pääsesid ka suure lisandväärtusega sotsiaalsed teenused, nagu eestikeelne lugemisõpe Ida-Virumaa lastele ja lemmikloomade hoiu- ja jalutusteenus Tallinnas,» tõi Junior Achievement Eesti tegevjuht Kersti Loor näiteid.

Võistlusel osalemiseks tuleb minifirmal läbida kolm etappi: esitada minifirma kirjalik aruanne ja kulude-tulude ülevaade, esineda publikule ja žüriile ning stendivoor ehk laat, mille käigus tuleb õpilastel oma tooteid ja teenuseid tavakülastajale müüa.

«Kõige paremini õpime ikka läbi kogemuse, sestap kutsume kõiki huvilisi kella 13–15 Tallinna karjäärikeskuse kõrval asuvasse Fahle galeriisse noorte kooliõpilaste toodete ja teenustega lähemalt tutvuma ning laada käigus neile küsimusi esitama. Lisaks noorte ettevõtluse toetamisele võib sealt leida armsa kingituse eesootavaks emadepäevaks või mõne muu toreda üllatuse sõpradele-tuttavatele,» ütles Loor.

2022. aasta parima minifirma tiitlit püüab kümme minifirmat.

Jõhvi põhikooli minifirma Suure Sõbra Abi pakub esimese kooliastme õpilastele Ida-Virumaal eestikeelset lugemisabi teenust. Üks sessioon kestab 20–30 minutit ja selle vältel loetakse lastega koos nende lemmikraamatuid või kohustuslikku kirjandust. Oma tegevusega julgustavad nad vene keelt kõnelevaid lapsi suhtlema eesti keeles ning olema avatud eesikeelsele kultuuriruumile.

Tamsalu gümnaasiumi ja Ülenurme gümnaasiumi tütarlaste loodud minifirma Shine valmistab pärlitest, kettidest ja eri kujuga ripatsitest käsitööehteid, mis on kaetud roostevaba terase või kullaga.

Tallinna Lilleküla gümnaasiumi minifirma ChocoLabbro neli usinat tütarlast toodavad kauni välimusega soolakaramelli, pähklipuru ja vaarikatega käsitööšokolaade. ChoccoLabbro hitt-tooteks on valge šokolaadi kommid vaarikatega.

Tallinna Lilleküla gümnaasiumi minifirma Hoitud Lemmik pakub lemmiklooma omanikele Tallinnas jalutus- ja hoiuteenust. Õpilasfirma on tegutsenud kuus kuud, selle aja jooksul on nad jalutanud 13 korda ja hoidnud kokku üheksat koera.

Raasiku kooli minifirma Lindla valmistab rombikujulisi vineerist lindude pesakaste ja söögimaju. Õpilaste eesmärgiks on pöörata tähelepanu loodushoiule ja loodust säästvale kasutusviisile.

Tallinna Lilleküla gümnaasiumi minifirma Nugat toodab vahukommidest, pähklitest ja küpsistest vahemeremaade stiilis maiuseid. Valikus on kolm eri maitset: maasikas, piparmünt ja brownie.

Paikuse kooli minifirma Magusaroomia valmistab puhta koostisega toalõhnastajaid, mis sobivad nii veganitele, lastele kui loomadele. Valikus on vaarika, sidruni-laimi ning šokolaadi-apelsini hõnguga toalõhnastajad.

Tallinna reaalkooli tütarlaste loodud minifirma Ubin valmistab maha visatud klaasikildudest ehteid. Klaasikildude ümber keritakse mustast, valgest või roosast kullast traat, tänu millele saab ripats omanäolise disaini.

Pernova hariduskeskuse minifirma Taskus kasutab taaskasutusmaterjalidest üle jäänud taskuid ning toodab nendest erinevaid disainielemente, näiteks kott-taskuid, vöötaskuid ning riiete ja kottide külge kinnitatavaid ja kleebitavaid taskuid. Minifirma eesmärgiks on hoida loodust ja tõsta inimeste teadlikkust taaskasutusest.

Tartu Variku kooli minifirma Kandel valmistab looduslikke soja- ja kookosvahast käsitööküünlaid. Küünlad on saadaval eri värvides, lõhnades ja kujudes, muuhulgas leiab valikust mees- ja naisfiguuri-, mullikuubiku-, roosi- ning südamekujulisi käsitööküünlaid, mis töötavad hästi ka sisekujunduselemendina.

Eesti parim minifirma võidab osavõtupääsme Läti õpilasfirmade laadale ja festivalile Riias, kus osaleb noori seitsmest riigist. Esikolmikule paneb auhinnad välja SEB Pank, lisaks jagatakse ka kolm eripreemiat: Edu ja Tegu nutika probleemilahenduse, Büroomaailma müügipreemia ja UC Rendi meeskonnatöö eripreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles