Rahvusraamatukogus räägitakse, kuidas ununenud raamatud taas lugejateni tuua

PM Haridusportaal
Copy
Vanad raamatud. Pilt on illustreeriv.
Vanad raamatud. Pilt on illustreeriv. Foto: Suzy Hazelwood / Pexels

Rahvusraamatukogus toimub 22. aprillil algusega kell 10.00 autoriõiguse veebiseminar «Ununenud looming kättesaadavaks. Kes võidab autoriõigusest?», kus oma ala eksperdid kõnelevad, kas ja kuidas võimaldab uuenenud autoriõigus avalikkuseni tuua ununenud raamatuid. Euroopa direktiivi üle võtmisega on autoriõiguse seadus suurendanud nii raamatukogude rolli kui koormust kultuuripärandi avalikustamisel ning autoriõiguste teostamisel. Igast inimesest võib aga saada tekstikaevur.

«Koos autoriõiguse ja raamatukogude ekspertidega käsitleme veebiseminaril mitmeid teemasid, mis puudutavad raamatukogude tööd uuenenud autoriõiguses,» kõneles Eesti rahvusraamatukogu autoriõiguse juhtivspetsialist Airi Ulrike Lillevälja.

Lillevälja sõnul on autoriõiguse seaduse muutmine toonud raamatukogudele kaasa kolm peamist muudatust, kuid küsimusi, kuidas midagi teha, on tunduvalt rohkem, eriti praegu, mil õiguspraktikat on veel vähe.

Jutuks tuleb veel mitmeid teisigi aktuaalseid teemasid, muuhulgas patendiameti kui intellektuaalomandi kompetentsikeskuse uuenenud ülesanded ja Euroopa projekt EODOPEN, mille eesmärgiks on kindlate sihtgruppide soovist lähtuvalt digiteerida ühtekokku 15 000 teost, mis on välja antud 20. ja 21. sajandil.

Seminari lõpetab arutelu teemal, kes on uuenenud autoriõiguses võitja või kaotaja. Arutelus osalevad Tartu ülikooli intellektuaalomandi õiguse professor Aleksei Kelli, advokaadibüroo TRINITI vandeadvokaat/partner Karmen Turk ja seminari juht, Eesti esitajate liidu tegevjuht Urmas Ambur.

Ettekandjatena astuvad üles justiitsministeeriumi intellektuaalse omandi ja konkurentsiõiguse talituse juhataja Kärt Nemvalts, Tartu ülikooli raamatukogu projektijuht Elena Sipria-Mironov ja patendiameti peadirektor Margus Viher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles