Tallinna õpilased asuvad soomlaste programmi toel parandama kogukonnatunnet

PM Haridusportaal
Copy
Vadim Belobrovtsev. FOTO: Remo Tõnismäe
Vadim Belobrovtsev. FOTO: Remo Tõnismäe Foto: Remo Tõnismäe

Tallinnas Lasnamäel toimub esmaspäeval, 22. aprillil noorte kogukonnatunnet suurendav Soome noorteprogramm Gutsy Go, mille raames Tallinna Kuristiku gümnaasiumi ja Tallinna Läänemere gümnaasiumi õpilased panustavad rahu nähtavaks tegemisse.

Gutsy Go pakub 7.–8. klassi õpilastele võimalust tegutseda oma kogukonna paremaks muutmise nimel ning arendab noorte võimet kriitiliselt mõelda kohalike ja globaalsete probleemide üle ja pakkuda ideid nende lahendamiseks. Nädala jooksul õpitakse, kuidas luua kogukonnas usaldust, entusiasmi ja ühtekuuluvustunnet. Protsessist valmib lõpuks kümme lühidokumentaalfilmi.

«Praegune olukord maailmas tuletab meile meelde, et rahu ei ole iseenesestmõistetav, vaid et selle nimel tuleb teha pidevalt tööd. Rahu algab igast inimesest endast, tema mõtetest ja tegudest. Rahu tuleb teha nähtavaks, et see jõuaks ka sinna, kus seda ei ole,» ütles Tallinna haridus- ja noorsootöö valdkonna abilinnapea Vadim Belobrovtsev. «Noorte ideed on originaalsed ja kammitsemata – tihti koorub sealt lahendusi, mille tekkimist täiskasvanutel elukogemused pigem takistada võiks. See on mõjuv põhjus, miks noori tähelepanelikult kuulata ja ka kuulda võtta.»

«Gutsy Go sekkumisprogramm on vajalik mitmel põhjusel. Esiteks paneb see noori mõtlema probleemide üle neid ümbritsevas keskkonnas. Teiseks jagavad noored neid mõtteid sõprade ja lähedastega, mis omakorda paneb ka neid mõtlema kogukonna probleemidele ja lahendustele. Praktika näitab, et noored mõtlevad tihtipeale julgemalt kui täiskasvanud ning mõned lahendused võivad olla ka sellised, mille peale täiskasvanud ja isegi spetsialistid ka kõige parema tahtmise juures ei tule,» ütles Lasnamäe linnaosavanem Julianna Jurtšenko.

«Euroopa sõjaolukorras on eriti oluline, et õpetajad ja noorsootöötajad saaksid koostöös toetada noorte soovi üksteist mõista ja leida positiivsust, mis meid raskel ajal edasi viib. Noored saavad programmi kaudu vahetu kogemuse, kuidas aktiivselt tegutsedes ümbritsevat mõjutada ning rahu nähtavaks teha,» sõnas Gutsy Go OÜ tegevdirektor Veera Ikonen.

Gutsy Go tegevusnädal kulmineerub valminud dokumentaalfilmide esilinastusega 22. aprillil Lindakivi kultuurikeskuses, kus suurelt ekraanilt näeb noorte loodud lühifilme. Filme jagatakse hiljem ka sotsiaalmeedia kanalites inspireerimaks teisi noori ning suunamaks täiskasvanute tähelepanu teemadele, mis noori hetkel kõige enam kõnetavad.

Esimest korda Eestis viidi Gutsy Go programm ellu 2021. aastal Põhja-Tallinna linnaosas, siis osalesid programmis Kalamaja põhikool ja Ehte humanitaargümnaasium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles