Haridusasutustesse on jõudnud ligi 2800 Ukraina last

PM Haridusportaal
Copy
02.12.2021, Tallinn
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna. 
Foto Tairo Lutter, Postimees
02.12.2021, Tallinn Haridus- ja teadusminister Liina Kersna. Foto Tairo Lutter, Postimees Foto: Tairo Lutter

Haridusasutustesse on jõudnud ligi 2800 Ukrainast sõja eest pagenud last ning koolides on tööle asunud Ukraina haridustöötajad.

Eesti Hariduse Infosüsteemis (EHIS) on 11. aprilli seisuga registreeritud kokku 2780 Ukrainast Eestisse jõudnud last ja noort, nädal varem oli neid kirjas 1942. Alushariduses on 589 last, põhihariduses 1980, gümnaasiumis 134 ja kutsehariduses 77 õpilast.

Haridus- ja teadusministri Liina Kersna sõnul on tänaseks Ukraina sõjapõgenikke jõudnud kõikide maakondade lasteaedadesse ja koolidesse. «Palume omavalitsustel kindlasti tutvustada Ukraina lapsevanematele Eesti haridussüsteemi pakutavaid võimalusi. Selleks, et Ukraina sõjakoleduste eest Eestisse jõudvad lapsed ja noored õpiksid võimalikult kiiresti ära eesti keele, on oluline, et lapsed suunataks eelkõige eestikeelsetesse või keelekümblusmetoodikat kasutavatesse haridusasutusse. Eestikeelses keskkonnas omandatakse keelt palju kiiremini,» selgitas minister Kersna.

Kersna sõnul on praegu on eestikeelsetes haridusasutustes 67,4 protsenti, keelekümblusmetoodikat rakendavates 11 protsenti, vene õppekeelega haridusasutustes 20,9 protsenti ning ingliskeelsetes koolides 0,6 protsenti õpilastest. «Jälgime hoolega neid protsente ja koolikohtade täitumist eri piirkondades. Sinna, kuhu jääb Ukrainast pärit õpilasi püsivalt rohkem ja eestikeelseid koolikohti ei jagu, oleme vajadusel valmis looma täiendavaid õppekohti, nagu äsja Tallinn avas Lilleküla gümnaasiumi Räägu filiaali, et tagada ukraina lastele põhihariduse omandamise võimalused,» sõnas minister.

EHISe andmetel on enim Ukrainast pärit lapsi haridusasutustesse praegu registreeritud Harjumaal, kus neid on 1238, järgnevad Tartumaa 305, Pärnumaa 272, Ida-Virumaa 193 ja Lääne-Virumaa 188 lapsega. Samas Ukraina lapsi on tänaseks kõigis maakondades. Kui nädal tagasi oli näiteks Viljandimaal kirja pandud 23 last, siis praeguseks on seal juba 50, ka Hiiumaa haridusasutustes on 18 Ukrainast pärit last või noort.

Lisaks lastele on paljudesse haridusasutustesse jõudnud ka Ukrainast pärit töötajad. Ministeeriumi küsitluse andmetel on 64 kooli asunud tööle 80 Ukraina sõjapõgenikku. Enamus neist töötab õpetaja või õpetaja abi ametikohal, aga on ka psühholooge, tugiisikuid, õppekoordinaatoreid, samuti neid, kes on tööl kokana sööklas või aitavad koolimaja korras hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles