TEADUSSEMINAR Hariduslik ebavõrdsus

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy
Tallinna Südalinna kooli õpilased. Foto on illustratiivne.
Tallinna Südalinna kooli õpilased. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi teadusseminar on pühendatud hariduse temaatikale ning seda saab jälgida Postimehe haridusportaali vahendusel.

Ettekandes tuleb käsitlemisele formaalõpe ehk kooliõpe ja mitteformaalne õpe ehk peamiselt koolitustes osalemine.

Tallinna Ülikooli (TLÜ) ühiskonnateaduste instituudi sotsioloogia teenekas professor Ellu Saar tutvustab TLÜ rahvusvaheliste sotsiaaluuringute instuudis tehtud haridusliku ebavõrdsusega seotud uuringuid, mis käsitlevad, kuidas inimese sotsiaalne taust (mh vanemate haridus, majanduslikud võimalused) mõjutavad tema omandatavat haridustaset ja üleminekuid haridussüsteemis.

Uuringutes võrreldakse erinevad sünnikohorte ja riike aga samuti ka hariduslikku ebavõrdsust kolme põlvkonna üleselt (vanavanemad, vanemad, lapsed). Ettekande teises pooles tutvustab Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi sotsioloogia lektor Eve-Liis Roosmaa uuringuid, mis keskenduvad ebavõrdsusele koolitustes osalemises (nt inimese vanuse, soo, haridustaseme, ameti ja tööturu seisundiga seonduvalt) ja takistustele, mis tingivad koolituses mitteosalemise. Lisaks nn indiviidi tasandi teguritele on keskmes ka riigi- ehk makrotasandi tegurite seos täiskasvanuõppes osalemise või mitteosalemisega.

Diskutandiks on Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi avaliku poliitika dotsent Triin Lauri.

Teadusseminari modereerib Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi poliitikateooria professor Peeter Selg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles