Tartu tudengid võtavad nädalaks ajaks fookusesse kestlikud harjumused

BNS
Copy
Tudengid. Pilt on illustratiivne.
Tudengid. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Bioteaduste Üliõpilaste Seltsi eestvedamisel toimub 18.–22. aprillil Tartus ja veebis ürituste sari Keskkonnanädal 2022, mille eesmärk on muuta keskkonnaga arvestamine igapäevaelu normaalseks osaks.

«Me kõik teeme igal ajahetkel valikuid. Kuidas sööme, tarbime uudiseid, millised on meie sotsiaalsed kontaktid, kuidas me ühest kohast teise läheme ja nii edasi,» ütles keskkonnanädala peakorraldaja Ilona Tamm.

Tema sõnul ei pärandata noortele enam edasi vanarahvatarkusi ja tihti hakkavad külge kõige kiiremad, kuid samas ebatervislikumad harjumused. «Ja see kõik koormab ka keskkonda. Selleks olemegi võtnud nädala, et aidata noortel täiskasvanutel võtta omaks tervislikud ja sealjuures keskkonnasõbralikumad igapäevaelu harjumused.»

Keskkonnanädal 2022 programmist leiab seminare, mis räägivad teadlikust meedia tarbimisest, õhu- ja veesaaste mõjust inimese tervisele ja linnaruumi mõjust meie olemisele. Ei puudu ka toiduteemaline mälumäng ja filmiõhtu inimestevahelistest suhetest. Nädala üritused kutsuvad osalejaid ringi liikuma, prügi korjama ja kaardistama käidud radu. Uudse formaadina toimub Raekoja platsilt alguse saav jalutav töötuba, mis lõpeb ühise piknikuga.

«Jalutava töötoa formaadi raames saavad osalejad jalutuskäigu ajal arutada aeglase eluviisi teemadel. Jalutamine paneb mõtted teistmoodi käima ja muutuv keskkond annab inspiratsiooni,» tutvustas ürituse tagamaid Maret Kesküla, «AEGEE-Tartu Aega on!» liikumise juht.

Kesküla sõnul elame ajal, kus uusi tooteid valmistatakse rohkem ja kiiremini, kui maailma ressursse arvestades mõistlik oleks. «Majanduskasv ja selline tarbimine ei saa igavesti kesta, mistõttu on kaks võimalust: aeglane tarbimine jõuab meieni läbi kriiside või õpime ise ennetavalt ressursse paremini väärtustama ja aeglasemalt tarbima. Jalutavas töötoas anname oma väikese panuse, et üheskoos mõtiskleda, millised on võimalused koos ennast ümbritsevate inimestega tarbimist aeglustada,» rääkis ta.

Keskkonnanädal ootab 18.–22. aprillil osalema kõiki tudengeid ja ka teisi, kes soovivad ennast antud teemal arendada ja meeleolukalt aega veeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles