PISA uuringu keskmes on seekord matemaatika

PM Haridusportaal
Copy
Õpilased koolis. Foto on illustreeriv.
Õpilased koolis. Foto on illustreeriv. Foto: Sander Ilvest

Haridus- ja noorteamet korraldab esmaspäevast 20. maini Eesti koolides PISA uuringut, mille käigus hinnatakse õpilaste teadmisi ja oskusi matemaatikas, loodusteadustes ja funktsionaalses lugemisoskuses.

Haridus- ja noorteameti rahvusvaheliste uuringute juhi Gunda Tire sõnul lahendavad sel aastal PISA testi kokku 7500 õpilast 198 koolist üle Eesti. Sel korral on peamine tähelepanu matemaatikal.

«Täna koolides alanud test näitab, kui hästi oskavad õpilased rakendada matemaatikas õpitud teadmisi igapäevaelus. Uurime, kas 15-aastased õpilased oskavad sõnastada, rakendada ja tõlgendada matemaatikat erinevates kontekstides,» tutvustas Tire.

Viimane PISA uuring tehti 2018. aastal. «Siis oli peamine hindamisvaldkond funktsionaalne lugemine, kuid ka siis hinnati noorte matemaatikateadmisi. 2018. aasta tulemuste põhjal olid Eesti noored matemaatikas maailmas kaheksandal ning Euroopa riikide arvestuses esimesel kohal,» meenutab Tire Eesti noorte varasemaid häid tulemusi.

2022. aasta uuringu valimisse kuuluvad 2006. aastal sündinud peamiselt 9. klassides õppivad noored. Lisaks loodusteaduse, matemaatika ja lugemisülesannetele, vastab osa õpilasi sel korral ka loovmõtlemise testi küsimustele. Testile lisaks palutakse täita  õpilasküsimustik, kus küsitakse informatsiooni noore enda kohta.

Tänavu osaleb uuringus üle 85 riigi ja testi teeb pool miljonit noort üle maailma. Eestis korraldatakse uuringut kuuendat korda.

PISA on Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) läbiviidav rahvusvaheline haridusuuring, mis hindab, kui valmis on õpilased põhikooli lõpus oma koolis omandatud oskusi ja teadmisi reaalses elus rakendama. Esimest korda viidi PISA testimine läbi 2000. aastal ja pärast on seda korratud iga kolme aasta tagant.

PISA 2022. aasta uuringu tulemused avalikustatakse 2023. aasta detsembris.

PISA uuringut Eestis korraldab haridus- ja noorteamet ning rahastab haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles