Toidukohas igavlevad lapsed said aja veetmiseks tegeluskomplekti

PM Haridusportaal
Copy
Hariv tegeluskomplekt
Hariv tegeluskomplekt Foto: MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit

Eesti lasterikaste perede liidul said valmis «Hariva ampsu» mänguasja tegeluskomplektid, mille eesmärk on pakkuda toidukohti külastavatele peredele toredaid võimalusi aja veetmiseks ning julgustada seeläbi lapsevanemaid jätma restorani minnes nutiseadmed koju.

Tegeluskomplektid valmisid tänu loomingulistele Eesti inimestele, kes aasta tagasi ideekorje raames liidule mänguasjadeks ideid saatsid. Kokku laekus konkursile üle kümne mängu idee, mille hulgast valis liit tegeluskomplektide tarbeks välja neli kõige põnevamat.

Lapsed telefonist välja

«Piinlikult tavapäraseks on saanud vaatepilt, kus restorani laua taga istuvad kas lapsed või kõik pereliikmed ninaotsad telefonis. Ometi on restorani minek sündmus ja võimalus veeta ühiselt kvaliteetaega. Tegeluskomplektiga soovime peredele anda inspiratsiooni, et panna tunniks-kaheks ülejäänud maailm pausile ning olla restorani külastades rohkem kohal,» ütles lasterikaste perede liidu president Aage Õunap.

«Hariva ampsu» ideekonkurss on osa peresõbraliku toidukoha kampaaniast, millega kaardistab liit igal aastal peresõbralikke toidukohti üle Eesti. Kui mullu kandideeris vastavale märgisele 39 kohvikut ja restorani, siis sel aastal juba 62 toidukohta üle Eesti.

«Peresõbralikus toidukohas on oluline roll ka arendavatel mängudel ehk niinimetatud harivatel ampsudel. Toidukohtade igapäeva tegevuste hulka ei kuulu mängude loomine, vaid toidu ja sõbraliku teeninduse pakkumine. Tegeluskomplektiga loodame aidata toidukohtadel seda väikest, aga väga olulist peresõbralikku punkti täita,» lisas Õunap.

Neli unikaalset mängu

«Hariv amps» koosneb neljast unikaalsest mängust, mis sobivad ühiseks mängimiseks kõikidele pereliikmetele. Igat mängu on võimalik mängida mitut eri moodi, mis muudavad need põnevaks ka mitmendal mängukorral. Mängude ehk võidutööde autoriteks on Aneth Tuurmaa, Mariliis Pruul ja Maris Eiser.

Kahe lapse ema, mänguterapeudi ja kohalolu tegeluslehtede idee autori Aneth Tuurmaa sõnul oli harivate ampsude loomisprotsess mõnus rännak tagasi lapsepõlve, kui sai vanematega kohvikus toitu oodates ajaviiteks tegevusi välja mõelda. Tuurmaa loodud kohalolu tegeluslehed aitavad nii lapsel kui täiskasvanul olla rohkem keskmes ning pöörata toidukohta külastades tähelepanu enda ümber toimuvale.

«Kui anname lapsele toidulauas nutiseadme kätte, ei saa me temalt hiljem oodata, et ta mäletaks, milliseid põnevaid roogasid talle pakuti, mis lõhnaga oli emme või issi tellitud kohv, kes olid kõrvallauas istuvad inimesed või milliseid häid vitamiine nad söödud salatist kätte said. Kohalolu tegeluslehed aitavad lastel koos perega kohvikut külastades päriselt kohal olla ja ümber toimuvat kõikide oma meeltega tajuda,» ütles Tuurmaa.

Tegevusterapeudi Mariliis Pruuli töödest jõudsid komplekti kaks ideed: maitseratas ja peitepildid. Pruuli esitatud maitseratas on neljast mängukettast ja erinevatest toidupiltidest koosnev mäng. Mängijal tuleb piltidel kujutatud toiduaineid maitse, toidukorra, tekstuuri ja tootekategooria järgi õigesse sektorisse paigutada.

Peitepiltidelt tuleb leida üles erinevaid toiduaineid ning märkida nende arv õigetesse lahtritesse. Mäng arendab püsivust, keskendumisvõimet, loendamisoskust ja tutvustab seeläbi lapsele erinevaid toiduaineid.

Maris Eiseri välja mõeldud tegevuskaartidel on kujutatud toidukohas iseloomulikke objekte ja rolle. Mängijate ülesandeks on tegevuskaartidel kujutatud inimesed ja esemed üles leida. Kaarte saab kasutada ka sõnaseletusmänguna, kus pereliikmed saavad kordamööda sõnu seletada ja neid ära arvata.

«Hariva ampsu» tegeluskomplekte saab soetada Eesti lasterikaste perede liidu e-poest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles