Sel kevadel ei toimu rahvusvahelisi vene keel võõrkeelena eksameid B1 ja B2 tasemel

PM Haridusportaal
Copy
Haridus- ja noorteameti testide ja hindamise osakonna juhataja Aimi Püüa kinnitusel on õpilaste tase hea.
Haridus- ja noorteameti testide ja hindamise osakonna juhataja Aimi Püüa kinnitusel on õpilaste tase hea. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa sõjategevuse tõttu Ukrainas ja kooskõlas Euroopa Liidu liikmesriikide rakendatavate sanktsioonidega peatab riik koostöölepingu Venemaa rahvaste sõpruse ülikooliga ning sellest tulenevalt ei saa sel kevadel gümnaasiumilõpetajad sooritada rahvusvahelisi vene keel võõrkeelena eksameid, mida tunnustatakse võõrkeele riigieksamina.

Haridus- ja noorteameti testide ja hindamise osakonna juhi Aimi Püüa sõnul mõjutab muudatus neid õpilasi, kes soovivad saada rahvusvahelise vene keele eksami sooritamise tulemusena keeleoskuse sertifikaati.

«Eksamitele registreerunud õpilastele pakutakse võimalust osaleda inglise või saksa keele riigieksamil või B1-tasemel vene keele riigieksamil. B1-tasemel vene keele riigieksam ei anna keeleoskuse tõendamiseks rahvusvahelist sertifikaati, aga võimaldab asendada võõrkeele riigieksami. Soovi korral võib õpilane eksamist ka loobuda, kui tal ei ole seda gümnaasiumi lõpetamiseks vaja,» lisas Püüa.

Vene keele rahvusvahelisele eksamile on registreerunud 20. jaanuari seisuga 310 eksaminandi, kellest kuni 200 eksaminandi võib soovida sooritada vene keele võõrkeelena B1-tasemel riigieksami. Ülejäänud õpilased on lisaks valinud inglise keele riigieksami või on nad 11. klassi lõpetajad või kutseõppeasutuse lõpetajad, kellele ei ole vene keele eksami sooritamine gümnaasiumi lõpetamise tingimuseks.

Haridus- ja noorteamet teavitab sellest muudatusest ka koole ja vene keele rahvusvahelisele eksamile registreerunud õpilasi ning tutvustab neile alternatiivseid võimalusi.

Vene keele võõrkeelena rahvusvahelisi eksameid B1- ja B2-tasemel on korraldanud haridus- ja noorteamet koostöös Moskvas asuva Venemaa rahvaste sõpruse ülikooliga alates 2014. aastast ning eksami sooritajaid on aastas keskmiselt 200–300.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles