Tudengid on vilistlaste ja töötajatega eriarvamusel: «TalTechi nimi on tulnud, et jääda» (6)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Mõni aasta tagasi võttis ülikool kasutusele TalTech nime.
Mõni aasta tagasi võttis ülikool kasutusele TalTech nime. Foto: Tairo Lutter

Tallinna Tehnikaülikooli ehk TalTechi tudengid teatasid oma avalikus vastulauses vilistlastele ja koolitöötajatele, et ülikool peaks tegevustes olema innovatiivne ja uuenduslik. Seetõttu ei jaga nad ka arvamust, et kooli ajalooline nimi tuleks taastada. 

«Tallinna Tehnikaülikooli üliõpilaskond on kategooriliselt vastu TTÜ taastamisele ülikooli ametliku lühinimena,» teatasid tudengid pöördumises. «TTÜ lühinime taastamise eestvedajad väidavad, et kõik oleks hästi, kui kasutaksime Eestis TTÜd ning välismaal TalTechi. Tundub, et idee omanikud ei tea eriti turunduse faktoritest ja mõjust ühe asutuse edukusele, sest kahe lühinime ja brändi samaaegne kasutamine, arendamine ja esiletoomine on tänapäevases meediaühiskonnas ülikooli kuvandile täielikuks enesetapuks,» on õpilased arvamusel.

«TalTech on tulnud, et jääda, ning meie üliõpilastena usume ja teame, et TalTechi tulevikule suunitletud töötajad ja vilistlased nõustuvad meiega.»

Tudengid avaldasid nördimust, et kooli emeriitprofessorid ja vanema generatsiooni vilistlased on ülikooli endise lühinime TTÜ taastamiseks juba viimased poolteist aastat aktiivset tööd teinud: «Nad on saatnud kirju kõigile ülikooli töötajatele ja vilistlastele, loonud eraldi sihtasutuse, toonud teemat ülikooli senatisse juba mitmendat kuud järjest ning teinud seda kõike, jättes teadlikult täiesti kõrvale tehnikaülikooli üliõpilaskonna arvamuse,» märkisid tudengid pöördumises. 

Tudengite sõnul on nüüd, kus üks osapool on musta pesu avalikkuse ees pesema hakanud, aeg ka üliõpilaste mõtted esitada.

Esiteks peaks ülikool kui institutsioon enda tegevustes olema innovatiivne ja uuenduslik, leiavad õpilased. «Me peaksime vaatama tuleviku, mitte mineviku poole. Seetõttu on eriti kurb näha, et mitmed meie ülikooli staažikad töötajad ja vilistlased, kellest enamik on ka teadlased ehk enda valdkonna arengu eestvedajad, on ülikooli lühinimega minevikku kinni jäänud. Ülikooli ehitatakse üles homsetele tuleviku eestvedajatele, mitte lahkuvate emeriitide soovidele ja põhimõtetele,» seisis pöördumises. 

«Teiseks, üliõpilastele meeldib ülikooli uus lühinimi TalTech ja sellega kaasas käiv bränd,» kirjutati pöördumises ja lisati, et üliõpilaskonnas läbi viidud küsitluse tulemustest selgub, et üliõpilaste arvates on Tallinna Tehnikaülikool täna atraktiivsem ja nooruslikum kui kunagi varem. «Meie ülikool paistab teiste Eesti ja Euroopa ülikoolide seast eredalt silma ning tänu sellele tahavad noored üha rohkem siia õppima tulla. Uus lühinimi annab meie üliõpilastele tunde, et nad õpivad uuenduslikus ja lahedas ülikoolis, kus neil on ka palju rahvusvahelisi võimalusi,» põhjendasid tudengid. 

«Kolmandaks, fakt on see, et lühinimi TalTech ei ole mitte mingit moodi ära kaotamas või eemaldamas meie ülikooli täispikka nime Tallinna Tehnikaülikool,» usuvad tudengid. Täpselt nii, nagu TTÜ kõrval püsis meie ülikooli täispikk nimi, nõnda on ja jääb see nende hinnangul ka TalTechiga. «Tegu on kõigest lühinimega, mida kasutatakse kõnes ja tekstis selleks, et ei peaks iga kord pikalt välja kirjutama Tallinna Tehnikaülikool. Ülikooli täispika nime kindlat alles püsimist tõendavad kenasti meie ülikooli põhikiri, koduleht, artiklid ning ka stiiliraamat.»

Neljandaks märkisid üliõpilased, et nad ei ole nõus emeriitide ja vilistlaste väitega, et TalTechi kasutuselevõtt on muutnud ülikooli lühinime kasutuse ebaselgeks või keeruliseks.

«Just vastupidi, väga positiivseks muutuseks on fakt, et nüüd on meie ülikoolil nii kohalikult kui ka rahvusvaheliselt samasugune ametlik lühinimi ja bränd. Seljataha jäävad ajad, kui olime segaduses, kas öelda rahvusvahelistele üliõpilastele, töötajatele ja partneritele meie ülikooli kohta TTÜ, TTU, TUT või hoopis midagi muud. TalTech toimib lühinime ja brändina nii Eestis kui ka välismaal ning selle vaieldamatut edu tõestavad Kantar Emori tehtud maineuuringud,» põhjendati pöördumises. 

Viienda argumendina rõhutasid tudengid, et ülikooli kultuuripärandit või minevikus kasutusel olnud nimesid ei üritata hävitada: «Igaüks võib vabalt Tallinna Tehnikaülikooli asemel öelda või kirjutada TTÜ. Tegu on eestikeelse nimelühendiga meie ülikooli täispikast nimest Tallinna Tehnikaülikool. Praegu ei keela ükski inimene ega eeskiri nimelühendit TTÜ igapäevaselt kasutada. Isegi TPI on täiesti vabalt kasutusel,» selgitasid üliõpilased, lisades, et tipikateks kutsuvad nad ka iseennast. «Tähtis on aga see, et ülikool oleks enda ametlikus kuvandis ühtne, ning TalTech võimaldab seda teha nii kohalikult kui ka rahvusvaheliselt,» leiavad nad. 

Vilistlased ja töötajad: ebaselgus nime kasutamisel on ületamas taluvuse piire

Paljud Tallinna Tehnikaülikooli vilistlased ja ka praegused töötajad saatsid eile kõrgkooli nõukogu esimehele ja rektorile avaliku pöördumise, kirjutas Postimees.

«Ebaselgus Tallinna Tehnikaülikooli täisnime, nimelühendi TTÜ ja niinimetatud lühinime TalTech kasutamisel nii ülikoolis kui Eesti avalikus ruumis on ületamas talutavuse piire. Me vajame tehnikaülikooli sümboolikas ja selle kasutamises konkreetsust,» seisab pöördumises.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles