Tallinna Reaalkoolis toimus aktus Ukraina toetuseks

PM Haridusportaal
Copy
Pidulikul aktusel kõlas Ukraina hümn, mille esitas Ruslan Trochynskyi
Pidulikul aktusel kõlas Ukraina hümn, mille esitas Ruslan Trochynskyi Foto: Mihkel Paumverk

Tallinna Reaalkoolis toimus täna aktus Ukraina toetuseks, kus kõnelesid nii Ukraina suursaadik Eestis kui ka Eesti suursaadik Ukrainas,

Tallinna Reaalkooli lugu on tihedalt põimunud Eesti Vabariigi sünnilooga. 25. veebruaril 1918 pidas Eesti Vabariigi Ajutine Valitsus oma esimese töökoosoleku Tallinna Reaalkooli direktori kabinetis. Samal päeval luges peaminister Konstantin Päts ette reaalkooli trepilt Eesti Vabariigi iseseisvusmanifesti.

Tallinna Reaalkooli direktor Ene Saar tõi esile, et kooli õpilased ja õpetajad osalesid 1918–1920 toimunud Vabadussõjas, kus Eesti seisis vastu Venemaa agressioonile ja soovile otsustada oma naabrite tuleviku üle. «Täna võitleb oma vabaduse eest Ukraina. Reaali kogukonnale on enesestmõistetav osutada ukrainlastele ja Ukrainale igakülgset abi nende võitluses vabaduse eest,» rääkis Saar.

«Oleme alates 25. veebruarist korraldanud õpilastele ja õpetajatele üle Eesti veebikohtumisi, kus on fookuses sõda Ukrainas. Õpilaste ja õpetajatega on kõnelenud Marko Mihkelson, Urmas Paet, Lavly Perling, Ülo Kaasik, Niina Väntänen, Sven Mikser, Marina Kaljurand, president Kersti Kaljulaid, Kalev Stoicescu. Kohtumiste eesmärk on tõsta oma kogukonna liikmete teadlikkust ning näidata oma selget poolehoidu Ukrainale. Jätkame kohtumistega ning tänasest kaunistab Tallinna Reaalkooli aulat Ukraina lipp, mis jääb aulasse kuni sõja lõpuni. Me loodame siiralt, et Venemaa lõpetab oma vägivalla Ukraina elanikkonna suhtes,» ütles Saar.

Pidulikul aktusel kõlas Ukraina hümn, mille esitas Ruslan Trochynskyi. Järgnesid suursaadikute sõnavõtud. Ukraina suursaadik Eestis Marjana Betsa kõneles õpilastele sündmustest, mis viimase kahe nädala vältel on Ukrainale osaks saanud. Ta märkis, et Ukraina on sügavalt tänulik Eestile tugeva toetuse eest Venemaa agressiooni vastu.

Eesti suursaadik Ukrainas Kaimo Kuusk kõneles oma tööst Ukrainas ning Venemaa agressioonist Ukraina suhtes. «See suur sõda meie naabruses on vabadusest. Ukraina võitleb oma vabaduse eest. Ja Venemaa võitleb vabaduse vastu, et seda lämmatada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles