Eesti ettevõtted pakuvad Ukraina lastele tasuta digitaalseid hariduslahendusi

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Edumuse õpetajate eelkoolitus Tallinnas 2017. aastal.
Edumuse õpetajate eelkoolitus Tallinnas 2017. aastal. Foto: Jakob Meier

Eesti haridustehnoloogia ettevõtete esindajad kinnitasid tänasel kohtumisel haridus- ja teadusminister Liina Kersnale valmisolekut pakkuda oma hariduslahendusi Ukraina koolidele ja õpilastele, kelle haridustee on sõja tõttu katkenud.

Minister Liina Kersna sõnul on oluline toetada sõja eest Ukrainast Eestisse saabuvaid peresid ja lapsi. «Peame andma siia jõudnud peredele aega kohanemiseks ja toetama nende vaimset tervist. Seejärel saame lapsi tasapisi haridussüsteemi kaasata ning neile jõukohast ja paindlikku tuge pakkuda,» rääkis minister.

«Olen väga tänulik meie ettevõtetele, kes on oma digitaalseid õpikeskkondi juba ukraina keelde tõlkima hakanud – nii saame kiiremini aidata nii Eestisse tulnud Ukraina õpilasi ja õpetajaid kui ka neid, kes on jäänud kodumaale,» sõnas Liina Kersna.

Hariduslahendus Edumus, mis pakub koolidele täiendavaid valikaineid, viis oma tasuta lahenduse Ukraina turule juba mullu. «Enne sõja puhkemist õpetasid ligi 20 Edumuse õpetajat Ukraina koolides mitmeid valikaineid. Selleks, et aidata Ukraina õpilasi ja õpetajaid, loome kodumaalt lahkuma sunnitud õpilaste ja õpetajatega «distantsõppe kooli». Nii saame kõige kiiremini taastada õpilastele nende igapäevase õpirutiini ja teha seda nende emakeeles neile tuttava sisuga,» märkis Edumuse asutaja Maria Rahamägi.

Praeguseks on haridusinnovatsiooni kogukonna algatusega liitunud juba 17 Eesti haridustehnoloogia ettevõtet, kes on valmis oma lahendused tasuta kättesaadavaks tegema nii Ukrainasse jäänud õpilastele ja õpetajatele kui ka neile, kes on kodumaalt lahkuma sunnitud.

Lasteaedade õpikeskkond ELIIS, koolidele valikaineid pakkuv lahendus Edumus, meditsiinitöötajate väljaõppeplatvorm CoNurse, keeleõppekeskkond Lingvist ja vaimset tervist toetav mäng Triumf Health pakuvad oma õppekeskkonda või -teenust Ukrainas ning on tõlkinud oma teenuse ka juba ukraina keelde. Multikey pakub uussisserändajatele eesti keele ja kultuuri kursuseid, mis aitavad soovijatel Eesti kultuuriruumi paremini tundma õppida.

Haridustehnoloogia ettevõtete esindusorganisatsiooni MTÜ EdTech Estonia kuulub 34 haridustehnoloogia ettevõtet. Eesti hariduslahendusi kasutatakse maailmas juba enam kui 190 riigis.

Ministeerium toetab Eesti haridustehnoloogia ettevõtluskeskkonna ja kogukonna arengut ning avaliku ja erasektori koostöö tugevdamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles