EKSPERT EETRIS Eliis Salm: «Hammastega kaevame haua oma planeedile»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Tallinna Ülikooli saatesarja «Ekspert eetris» seekordses saates räägime toitumisest ja selle mõjust keskkonnale. Vaimse tervise vitamiinide sekka kuulub ka tervislik toitumine ning praegusel äreval ajal peame mõtlema ka sellele.

Meie toitumisel on tohutu mõju mitte ainult meile endi tervisele, vaid ka keskkonnale. Mitmed raportid väidavad, et kõige olulisem samm, mida inimene planeedi heaks saab teha, on vähendada piima- ja lihatoodete tarbimist. Loomset ja taimset päritolu toit on väga erineva keskkonnamõjuga ning transpordi osa selles on ootamatult väike. Mahetoit omakorda on küll hea tervisele, kuid ei pruugi olla üldse nii keskkonnasõbralik, kui tihti arvatakse. Pea üldse ei räägita sellest, et kui kõik eestimaalased toituksid täistaimselt, siis võiks suremus väheneda ligi veerandi võrra. Millised toitujad me oleme ja millisteks võiksime saada, et elada kauem ja säästa planeeti, sellele vastab Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud ja Tallinna Ülikooli vilistlane Eliis Salm.

Eliis Salm on Tallinna Tehnikaülikooli turunduse valdkonna õppejõud, kelle uurimistöö keskendub tarbija- ja tervisekäitumisele. Lisaks õpetab ta eetika, vastutuse ja jätkusuutlikkuse kursust magistriprogrammides ning koordineerib TalTechi rohetegevusi. Eliisil on turundusalane magistrikraad fookusega tarbijakäitumisel ning kommunikatsioonil ning rakenduslik kõrgharidus Tallinna Ülikooli tervisejuhi õppekavalt spetsialiseerumisega toitumise nõustamisele. Tema kireks on vastutustunde, jätkusuutlikkuse, eetika ja toidu turundusega seotud teemad. Eliis on aktiivne tervisedenduse valdkonnas tegutsedes tervise- ja toitumisnõustajana. Ta annab tervise ja heaolu teemadel loenguid ja viib läbi töötubasid, panustab rahvatervise valdkonna poliitika kujundamisse ning organiseerib tervise ja jätkusuutlikkusega seotud üritusi (TalTechi tervisenädal, TalTechi jätkusuutlikkuse nädal).

Saade oli eetris 13. aprillil kell 16 ja on järelvaadatav. Saatejuht on Balti filmi, meedia ja kunstide instituudi lektor Mart Soonik.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavad ja harivaid teemasid, olgu tegu tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidikaga. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega praegu aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

Saatejuhid on Tallinna Ülikooli arendusprorektor Katrin Saks, BFMi lektor Mart Soonik ja Tallinna Ülikooli kommunikatsioonijuht Rein Olesk.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles