Eesti esimese valikainete kooli avab noorte rahatarkuse debatt ja Villemdrillem

PM Haridusportaal
Copy

Villemdrillemi esinemise ja noorte rahatarkuse debatiga saab täna algusega kell 16 piduliku avapaugu Eesti esimene täielikult distantsõppel põhinev valikainete kool gümnasistidele Edumus School.

Edumus Schooli virtuaalsel avaüritusel arutlevad noored investorid ja ettevõtjad, kuidas saada rahatargaks. Meelelahutuse eest hoolitseb Villemdrillem ja ülekannet korraldab Miltton Events.

Debatti juhib investor ja rahatarkuse kursuse õpetaja Kristofer Vähi. Haridusidu Edumus asutaja Maria Rahamägi, «Rakett 69» vilistlane Ott-Kaarel Vään ja Tallinna reaalkooli õpilane Karl Mattias Arulepp arutlevad, kuhu peaks noored oma aega ja raha investeerima.

«Edumus Schooli pilootlennus õpib eri kursustel üle 250 gümnasisti. Võime uhkusega öelda, et Eesti esimene valikainete kool on täna sama suur kui keskmine keskkool. Toome distantsõppes kokku tulevased arhitektid, diplomaadid, rakendusbioloogiad ja sotsiaalmeedia turundajad igast maakonnast ja erinevatest keskkoolidest,» ütles haridusalgatuse Edumus asutaja Maria Rahamägi.

Edumus School pakub gümnaasiumiõpilastele distantsõppes praktilisi valikainete kursuseid, mida annavad õpetajate asemel sellel alal tegutsevad professionaalid. Valikus on üle 15 aine, nagu arhitektuur, diplomaatia, mängude disain, rahatarkus, rakendusbioloogia, rahvusvaheline projektijuhtimine, reklaam sotsiaalmeedias, ringmajandus ja väitlus.

Kristofer Vähi, investor ja Edumus Schooli rahatarkuse kursuse õpetaja: «Arvatakse, et raha investeerimine on rikastele. See ei ole nii ja finantsvaradesse saab investeerida igaüks, alustades kasvõi kümnest eurost. Kindlasti tasub alustada varakult, et saada väikeste summadega kogemusi ja mitte teha enam suuremate summadega vigu. Nii on ka rahal võimalikult palju aega kasvada. Ma ei taha elada palgapäevast palgapäevani nii, et kui tekib mingisugune ootamatu väljaminek, siis on kohe probleem – kus ma ei saa endale valida teist töö- ja elukohta, võtta puhkust lihtsalt sellepärast, et ma vajan seda järgmist palgatšekki. Iga asi, mida ma teen, on teise maiguga, kui ma tean, et ma ei peaks seda tegema, kui ma ei tahaks.»

«Suurim asi, mida noorena saab teha, on ennast arendada: suurima väärtusega on enda teadmistesse ja oskustesse investeerimine.»

Maria Rahamägi, haridusidu Edumus asutaja:

«Minu jaoks on kogumine ja sealt tulenev investeerimine oluline selle jaoks, et mul oleks võimalusi ja et ma saaks tulevikus otsustada, kas ostan endale midagi ilusat, lähen kuhugi reisile või alustan hoopis uut äri või ettevõtmist. Edumus on tänu sellele ka alguse saanud.»

«Endasse investeerimine on kindlasti võti. Keskkooliajal investeerides on summad nii väikesed, et lõppkokkuvõttes on kasu palju suurem nii-öelda teadmiste kasvust. Võid investeerida oma kümme eurot, aga uusi teadmisi on oma aega kulutades võimalik saada palju suurema väärtusega. Oleme Edumus Schooli loonud selleks, et noored saaks juba gümnaasiumis erinevatesse teemadesse natuke rohkem sisse minna ja selle arvelt tulevikus veel paremaid karjääriotsuseid teha.»

Ott-Kaarel Vään, “Rakett 69” ja “Junior achievement Eesti” vilistlane ning noor ettevõtja:

«Kõik need 12 aastaga koolis kogutud teadmised olen saanud päriselt raha teenima panna sellega, et olen vabakutseline eraõpetaja, kes õpetab Mentornaudis matemaatikat, füüsikat ja keemiat. Matemaatika ei saa maailmast otsa; lapsi tuleb alati peale; alati on inimesi, kes ei saa aru Pythagorase teoreemist. Õpetaja tööpõld on lõputu ja koolis pingutamine tasub ennast ära.»

«Tegeleda võib kõigega, aga oluline on välja mõelda, miks sa seda teed ja mis on riskid. Kas sa tahad teenida suuri summasid või uurida, õppida ja saada kogemusi? Näiteks krüptorahaga kauplemisel tean, et mul on suur võimalus kõigest ilma jääda. Mind huvitab see maailm ja tahtsin selle kohta targemaks saada, millest üks osa on investeerimine.»

Karl Mattias Arulepp, Tallinna reaalkooli õpilane, väitleja ja alustav investor: «Investeerima hakkasin 2017. aastal kui avastasin, et osadel riietel on suurem nõudlus kui teistel, mis lükkab ka nende hinnad üles. Ostsin riideid ja müüsin neid kallimalt edasi, kuni jõudsin umbes aasta tagasi selleni, et proovida kätt päris investeerimisega. Hakkasin rohkem uurima aktsiaid ja krüptot.»



«Olen viimastel aastatel saanud aru, et hästi hea on proovida erinevaid asju ja läbi selle endasse investeerida. Läksin põhikooli lõpus väitlusringi ja see on viinud mind väga paljudesse kohtadesse. Olen aru saanud, et hobiga tegelemine avab väga palju uksi.»

Edumus School on distantsõppe valikainete kool, kus kõik kursused vastavad riikliku õppekava nõuetele. Eesti, inglise ja vene keeles kursused on mõeldud gümnaasiumiõpilastele üle Eesti.

Virtuaalüritusega saab liituda 16. veebruaril kl 16-17 Edumus Schooli Facebookilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles