Parima akrediteeringu saanud TalTech ootab riigilt suuremat panust

PM Haridusportaal
Copy
TalTechi rektor Tiit Land märgib, et TalTechi missioon on olla õppijasõbralik teadusülikool
TalTechi rektor Tiit Land märgib, et TalTechi missioon on olla õppijasõbralik teadusülikool Foto: Madis Veltman

Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri (EKKA) korralisel hindamisel seitsmeaastase tingimusteta akrediteeringu ja sellega kaasneva kvaliteedimärgi saanud Tallinna Tehnikaülikool (TalTech) leiab, et tunnustusega peaks kaasnema ka riigi senisest suurem rahaline tugi.

Rahvusvaheline ekspertkomisjon tõstis esile kvaliteetse õppe- ja suurepärase teadustöö ning Tallinna Tehnikaülikooli mõjukuse ühiskonnas. Eksperdid andsid hulga nõuandeid, kuid mitmete soovituste elluviimiseks on vaja ülikoolil hankida lisaressursse ja saada riigilt tõhusamat rahatuge.

Suur tunnustus

«Tehnikaülikooli teadlastele, õppejõududele ja tudengitele on seitsmeaastane tingimusteta akrediteering suur tunnustus, tulevastele tudengitele on kvaliteedimärk aga lubadus, et siit saadav haridus ning õpe on rahvusvaheliselt hinnatud,» nentis Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land.

Rektori hinnangul tuleb nüüd veelgi suurendada pingutusi mitmel suunal, sealhulgas rohepöörde teemade lõimimisel õppe- ja teadusvaldkonda, aga ka koostöösse ettevõtete ja kogu ühiskonnaga. «Ootan siin riigi tuge, seda ka raha mõttes,» lausus Land. «Usun, et riikliku rahastamise suurenemine on hädavajalik kõigi Eesti ülikoolide konkurentsivõime tõstmiseks.»

Kiitust pälvisid mitmed arengud

Jaanuari lõpus avaldatud raport toob esile mitmeid Tallinna Tehnikaülikooli tugevusi. Nii kiitis komisjon värskelt loodud interaktiivset veebirakendust SMART, mis annab tippjuhtkonnale vajalikku infot pädevate otsuste langetamiseks. Samuti tunnustasid rahvusvahelised hindajad ülikooli arengukava, eriti ambitsiooni olla rohepöörde üks eestvedajaid Eestis. Komisjon tõstis esile õppekavade arendamist tööturu vajadustest lähtuvalt ja tudengite häid praktikavõimalusi, tugevat e-õpet ning osalemist tehnikaülikoolide võrgustikus EuroTeQ, samuti teadus- ja õppetöö tihedat sidet.

«Meie järgmised eesmärgid on suurendada tudengikesksust õppetöös ning välismobiilsust, et avardada üliõpilaste akadeemilist ja personaalset silmaringi,» lausus õppeprorektor Hendrik Voll.

Ülikooli teadustöö tugevustena hinnati tenuurisüsteemi paindlikkust, mis on toonud uusi teadlasi ning muutnud teadlaskonna profiili. Kiideti ettevõtluskoostöö spetsialistide toomist teaduskondadesse ja Mektory rolli teadustöö kommertsialiseerimisel. Märkimist väärisid nii avatud ülikooli täiendkoolitused kui ka töö koolidega.

Hästi toimiv rahvusvaheline ülikool

Rahvusvahelise ekspertkomisjoni liige, Lundi ülikooli prodekaan ja professor Martin Tunér ütles, et tema silmis on TalTech moodne ja hästi toimiv rahvusvaheline tehnikaülikool, mis loob väärtust nii üliõpilastele, partneritele kui ka kogu Eesti rahvale. «Oma külaskäigul märkasin tugevat koostöövaimu ja eriti innukat sihikindlust õpilaste ja töötajate seas.»

Akrediteerimisel hinnati ka mõningaid õppekavu, näiteks mehaanika ja tööstustehnika instituudis, kus ekspertkomisjon tõi õppeprogrammide tugevustena välja tihedat koostööd tööandjate ja tööstusettevõtetega ning väga heal tasemel probleem- ja projektipõhist õpet erialaainetes. Tulevikus peab instituudi direktor Kristo Karjust tähtsaks uuendada laboratoorset baasi ning suurendada erialaspetsiifiliste tarkvarade laiemat kasutuselevõttu õppetöös, sest nii saab instituut suurendada ettevõtetele vajalikku kasutusjuhtumite analüüsi ning teooria ja praktika sidusust.

Eksperdid tõid eraldi välja, et eelmisel akrediteerimisel antud soovitusi on ülikool võtnud tõsiselt ning neid ka täitnud. Näiteks on vähenenud doktorantide väljalangevus, kuna ülikool on parandanud juhendamise taset ning atesteerimist, samuti on üle vaadatud kandideerimise nõuded, mis toovad õppima võimekad ja motiveeritud üliõpilased.

Institutsionaalse akrediteerimise eesmärk on hinnata ülikooli juhtimist, töövoogu, õppe- ja teadustööd. Samuti ülikooli arengueesmärke ning õiguslikku keskkonda. Tehnikaülikooli akrediteerisid teadlased ja tippspetsialistid Manchesteri, Lundi, Helsingi, Côte d’Azuri, Porto, Wageningeni ja Ljubljana ülikoolidest ning Delfti tehnikaülikoolist.

Komisjoni ja tehnikaülikooli liikmete hübriidkohtumised toimusid oktoobri alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles