Õpetajad on vastu lävendi kaotamisele põhikooli lõpueksamitel

PM Haridusportaal
Copy
Õpetajad. Foto on illustratiivne.
Õpetajad. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti õpetajate aineühendused pöördusid reedel peaminister Kaja Kallase, haridus- ja teadusminister Liina Kersna ning riigikogu kultuurikomisjoni poole ettepanekuga säilitada senine põhikooli lõpueksamite lävend.

Õpetajad rõhutavad, et Eesti suurim ressurss on haritud inimesed. «Põhihariduse standard on väärtus, mis peab olema ühiskonnas üheselt kokku lepitud. Hariduse kvaliteedi nimel peab koostööd tegema kogu ühiskond ning ühiskonnal on õigustatud ootus saada teaduspõhist tagasisidet hariduse kvaliteedist ja õppe tulemuslikkusest kohustusliku haridustaseme lõpus,» seisab õpetajate pöördumises

Laste õiguste konventsioonis rõhutatakse järgnevat: osalisriik tagab lapse arengu võimalikult maksimaalselt ning last tuleb põhjalikult ette valmistada iseseisvaks eluks ühiskonnas. «Ühelt poolt on inimesel õigus seda kohustuslikus ulatuses kvaliteetselt riigilt saada, teiselt poolt on see üksikisikule seatud kohustus, sest riik vajab haritud elanikkonda, mis tagaks demokraatia, ühiskonna, sealhulgas ka majandusliku edenemise ja riigi elanikkonna homogeense väärtussüsteemi,» märgivad õpetajad.

«Toome esile, et haridusliku erivajadusega õppija põhikooli lõpueksami korraldamisel saab lähtuda eritingimustest. Näiteks saavad nimetatud õpilased eksamitöö kirjutamiseks lisaaega, neile on võimaldatud kasutada abivahendeid ja tugiisiku abi, hindamine toimub diferentseeritult ja nii edasi,» leiavad õpetajate aineühendused.

Eesti hariduselu põletavaim probleem on väljaõppinud õpetajate puudus ning järelkasvu nappus, mistõttu peaks valitsus võtma selle üheks prioriteetseks valdkonnaks, seisab pöördumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles