Selgusid noortevaldkonna parimad tegijad

PM Haridusportaal
Copy
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna Foto: Tairo Lutter

Haridus- ja teadusministeerium ning haridus- ja noorteamet tunnustasid eelmise aasta silmapaistvamaid noorsootöö valdkonnas tegutsevaid inimesi ja organisatsioone.

Rakett 69 Teadusstuudiotes toimunud «Noorte heaks tänu» galal tõsteti esile noorsootöösse panustanud ja valdkonda edendanud inimesi ning mõjukaid algatusi nii kohalikul, üleriigilisel kui rahvusvahelisel tasandil.

«Meil tuleb noorte, nende pakutud lahenduste ja ideedega arvestada. Avastada ja arendada noorte andeid ja tugevusi ning toetada noorte ettevõtlikkust ja loovust. Peame kuulama noori kõigil valitsemistasanditel ning võimestama noori kui kodanikke,» sõnas haridus- ja teadusminister Liina Kersna ning lisas, et kvaliteetse noorsootöö kättesaadavus on väga oluline.

«Olen südamest tänulik kõigile, kes on märganud abivajavat noort või kolleegi, aga ka kõigile neile, kes on märganud noorte või noortevaldkonna töötajate suurt panust. Ärgem jätkem ühtegi tunnustavat või toetavat sõna välja ütlemata. Vahel võib see hea sõna olla nii ütlejale kui ka kuulajale päeva kõige jõustavam hetk,» tõdes minister Kersna ja kinnitas, et kõik tänased nominendid on silma paistnud oma pühendumuse ja uuendusmeelsusega. «Olete sellega eeskujuks kõigile noortevaldkonnas tegutsejatele,» tunnustas minister.

Noortevaldkonna katusorganisatsioonide, haridus- ja noorteameti ning haridus- ja teadusministeeriumi esindajate põhjaliku hindamise tulemusena selgusid noortevaldkonna aasta silmapaistvamad tegijad 13 kategoorias:

Aasta noorsootöötaja onTessi Ilustrumm. Praegu Kohila avatud noortekeskuse juhatajana tegutsev Tessi on noortevaldkonnas töötanud ligi seitse aastat. Oma töös panustab ta südamega piirkonna noorte heaolule ja neile pakutavate võimaluste laiendamisele. Ta on aidanud algatada nii kohalikke projekte kui panustanud nii noorteinfo kui rahvusvahelise noorsootöö üleriigilistesse arendustesse.

Aasta tegija huvihariduses või -tegevuses on Olesja Kazeko. Ta on valdkonnas töötanud umbes kaheksa aastat, praegu töötab ta Tallinna Kopli huvikoolis tantsutreenerina. Olesjal õnnestus keerulisel koroonaviiruse leviku perioodil kohandada õppekava ja korraldada ringitegevust edukalt nii kohapeal kui ka distantsilt. Olesja toetab noorte annete avaldumist, on loonud võimaluse lapsevanematele oma laste arengu jälgimiseks ning tõstab noorte motivatsiooni toredate meeskonnaüritustega.

Pikaajaline panus noortevaldkonda tõi tunnustuse Tallinna Ülikooli noorsootöö õppekavadele.

Tallinna Ülikoolil on pikaajaline kogemus noorsootöötajate ettevalmistamisel tasemeõppes ja täienduskoolituses. Lisaks noorsootöö rakenduskõrghariduse õppekavale avati 2015. aastal Tallinna Ülikoolis Eestis esimene noorsootöö magistriõppekava. 2019. aastal said Tallinna Ülikooli noorsootöö õppekavad üliõpilastele noorsootöö kutse andmise õiguse. Ülikool panustab noortevaldkonda koostöövõrgustike, mitmete uuringute, innovatsiooni toetavate täiendkoolituste väljaarendamise ja korraldamise läbi. Õppetöö toimub läbi üliõpilaste kaasamise otsustusprotsessidesse, lähtudes noortevaldkonna prioriteetidest ja põhimõtetest.

Aasta noore teo auhinna sai Wittensteini põgenemistuba. Idee autoriteks ja teostajateks on neli Järvamaa noort: Kevin Kinev, Hanna Tedre, Sandra Perillus ja Renne Ploom, kes praegu õpivad gümnaasiumis. Tunnustamiseks esitatud Paide noored ehitasid sel aastal kolm põgenemistuba. Enne tegevuste alustamist kaasasid Wittensteini tiimi kuuluvad noored mitmeid partnereid, tutvusid erinevate Eestis asuvate põgenemistubadega ja kaardistasid kohalike noorte huvi. Põgenemistoad on populaarsed ja senini väga positiivse tagasisidega.

Aasta noortesõbralik kohalik omavalitsus on Muhu vald, mis on olnud stabiilselt noori toetav ja noorsootööd soodustav omavalitsus, olles silmapaistev osaline uuenduslike noorsootöö mudelite arendaja ja rakendajana. Muhus väärtustatakse noorte häält, eraldadatakse noortevolikogu tarbeks vajalikud ressursid, korraldadatakse rahvusvahelist noortepäeva ja töömalevat ning tehakse tihedat koostööd noorsootöö võimaluste parendamiseks ja arendamiseks.

Näiteks võeti 2021. aastal kasutusele huvitegevusregister valla territooriumil toimuva huvitegevuse ühte keskkonda koondamiseks.

Aasta noortekeskus on Tartu noorsootöö keskus, mis on arendanud noorsootööd nii linnasiseselt, üle-eestiliselt kui ka rahvusvaheliselt. Keskuse meeskond on toetanud tänavapõhise noorsootöö, digivahendite ja -pädevuste arengut ning tõrjutusriskis ja lisavajadustega noorte kaasamist noorsootöösse, avaldades näiteks «Kaasava noorsootöö käsiraamatu». Noorsootöö kvaliteet tagatakse läbi võrgustikutöö, toetades töötajate professionaliseerumist ja noorte kaasatust.

Aasta huvihariduse või –tegevuse pakkuja on Viljandi kunstikool. Kooli eesmärk on pakkuda võimalust süvendatud kunsti- ja disainiharidusele kõigile Viljandi linna ja maakonna õpilastele ja täiskasvanutele, keskendudes loovuse kui tulevikukompetentsi arendamisele. Kogukonda panustati 2021. aastal lumelinna ehitamisega, kuulutusekappide õpilastööde näituse ja kuulutusekapimänguga, üle-eestilise noorte korraldatud kunstifestivali Kunstikompotiga. Kunstikooli edu tagab koostöö erinevate osapooltega ja kogukonda panustamine.

Aasta noorteühendus on MTÜ Noorteühing Eesti 4H. Ühingul on 30 aastat tegutsemise kogemust maaelu-, juhikoolituse-, välisvahetuse, laagri-, kultuuri- ja keskkonnaprogrammide teostamisel läbi mitteformaalse õppe. 4H pakub noortele võimalust osaleda aruteludel, ümarlaudadel ja esindada 4Hd nii Eestis kui ka rahvusvahelistel üritustel. Omaalgatust toetatakse läbi noorte algatatud projektide, vabatahtliku tegevuse ja noorteaktiivide. Organisatsiooni tegemistes lööb kaasa ligi 1000 noort ning ligi 60 vabatahtlikku juhendajat üle Eesti.

Aasta noorte osaluskogu või õpilasesindus on Pärnu Koidula gümnaasiumi õpilasesindus.

Koidula gümnaasiumi õpilasesindus pakkus õpilastele kaugõppe ajal tuge ja võimalust probleemid viia kooli juhtkonnani. Õpilasesindus teeb järjepidevalt koostööd kooli juhtkonnaga, olles kaasatud kooli oluliste dokumentide muutmisel ja kinnitamisel. Nad seisavad kaasõpilaste eest, korraldades näiteks küsitlusi kaardistamaks õppekeskkonnas puudusi ning leidmaks lahendusi. Õpilasesinduse eestvedamisel liitus kool tervist edendavate koolide võrgustikuga, teeb tihedat koostööd erinevate osapooltega ja loob koolinoortele võimaluse osaleda erinevatel koolitustel.

Aasta noortemalev või -laager on SA Õpilasmalev. Sihtasutus Õpilasmalev tegeleb noorte töökasvatuse ning aktiivse ja arendava puhkuse korraldamisega Tallinna noortele. Sihtasutus vedas eest iseseisvuse taastamise 30. aastapäeva tähistamist malevates, korraldades maleva kokkutuleku Saaremaal. Sihtasutuse tegevustes hinnatakse noorte arvamust, tegutseb noorte aktiiv ning suur osa maleva rühmajuhtidest on ise malevatest välja kasvanud noored liidrid. 2021. aastal viidi malevates läbi erinevaid omaalgatusi, koolitusi ja töötubasid ning korraldati maleva raames riigikaitse programmi. Kaasati erinevaid uuenduslikke ja põnevaid tööandjaid.

Aasta noortesõbralik tegu on VIVITA laste ja noorte loovuskiirendi. See on rahvusvaheline laste ja noorte loovuskiirendite võrgustik, mis pakub noortele tasuta šanssi arendada ettevõtlus- ja MATIK- oskusi. Lastel on võimalus oma ideid toetatult ellu viia, tegutseda avatud leiutamislaboris, teha koostööd globaalsete ettevõtjate, põnevate innovaatorite ja inspireerivate praktikutega erinevatelt elualadelt. VIVITA on kaastootja lastele toiduteadust tutvustavas telesarjas Magus Molekul, kus viimasel kahel hooajal on toidukatsetuste väljamõtlejateks ja elluviijateks VIVITA lapsed.

Aasta nutikas tegu on noorteinfoportaal ja äpp Infohunt, mille näol on tegemist uudse ja atraktiivse noorteinfo kuvamise viisiga, mis on loodud koos noortega. See on unikaalne ja muutub vastavalt noore huvidele ja asukohale ning pakub usaldusväärset ja kontrollitud infot, ühendades noored ja noorsootöötajad. Nutika lahendusega on loodud võrdsemad võimalused noortele infot kätte saada üle kogu Eesti. Digilahenduses on ühendatud veebikeskkond, infoäpp ja chatbot ehk DigiMono.

Aasta noortevaldkonna sõber on rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakond. Rahandusministeeriumi toel läbisid noorsootöötajad e-finantskirjaoskuse koolituse, mis andis formaadi poolest võimaluse osaleda ülemaailmse tervisekriisi tingimustes 42 noorsootöötajal üle Eesti. Pärast koolitustegevust algatati koostöö Eesti avatud noortekeskuste ühenduse, rahandusministeeriumi ja noortekeskuste vahel, mille tulemusel loodi 10 erinevat rahatarkusega seotud õppematerjali või programmi. Rahandusministeeriumi soovitusel läks käima noortekeskuste koostöö Swedbankiga rahatarkuse virtuaalreaalsuse mängu teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles