Turvalise interneti päev kutsub noori üles märkama veebis varitsevaid ohte

PM Haridusportaal
Copy
Veebipolitseinik Maarja Punak kutsub üles märkama veebis varitsevaid ohte
Veebipolitseinik Maarja Punak kutsub üles märkama veebis varitsevaid ohte Foto: Margus Ansu

Teisipäevasel rahvusvahelisel turvalise interneti päeval kutsuvad lastekaitse liit, Tallinna Tehnikaülikool, haridus- ja noorteamet ning sotsiaalkindlustusamet kõiki märkama internetis toimuvat ja sobimatust sisust teavitama.

Päeva raames toimuvad koolides noortelt noortele koolitunnid «Targalt internetis», lapsevanematele veebiseminar ja palju muid sündmusi. Turvalise interneti päeva üritustel lasteaedades, koolides ja noortekeskustes osaleb enam kui 11 000 last üle Eesti.

Maarja Punak politsei- ja piirivalveametist annab nõu, kuidas ennast ja teisi internetis kaitsta. Tema sõnum on, et igaüks saab muuta maailma paremaks.

Kui keegi märkab sotsiaalmeedias midagi, mis teeb talle või kellelegi teisele haiget, siis tuleb sellest teada anda. «Keegi ei tohi jääda oma murega üksi. Esimene samm on sellest teadaandmine. Ära jää lootma teistele, vaid ole ise see, kes need klõpsud teeb!» kutsub Maarja Punak üles.

Maarja Punaku mõtteid saab kuulata koolitunni «Targalt internetis» tervitusvideost «Kuidas ennast ja teisi internetis kaitsta».

Sellel nädalal korraldatakse koolides, lasteaedades ja noortekeskustes turvalise interneti päeva tähistamise raames laste ja noorte digipädevust arendavaid teavitusüritusi. Praeguseks on teada antud ligi 100 üritusest 85 asutuses, millest võtab osa üle 11 000 lapse ja noore üle Eesti. Virtuaalselt kaardilt leiab info kõikide registreeritud sündmuste kohta.

«Paljudes koolides viivad sellel nädalal vanemate klasside õpilased läbi «Targalt internetis» koolitundi «Kuidas ennast ja teisi internetis kaitsta» nooremate klasside õpilastele, mille käigus õpitakse, miks on oluline teavitada, kui internetis on midagi juhtunud, kuidas blokeerida ja raporteerida, kuidas tõendusmaterjale võtta ning kust vajadusel nõu ja abi saab,» tutvustas projekti «Targalt internetis» teavitustööjuht Kerli Valner lastekaitse liidust.

Lapsevanematele ja õpetajatele korraldavad lastekaitse liit, haridus- ja noorteamet ning Tallinna Tehnikaülikool teisipäeva õhtul kell 18 veebiseminari «Probleemsed olukorrad, millega lapsed ja noored internetis kokku puutuvad. Kuidas aidata ja toetada?».

Seminaril käsitletakse juhtumeid, mis on jõudnud veebipolitseinike, lasteabitelefoni ja õpetajateni. Osalejate arv on piiratud, kuid seminar on alates kolmapäevast järelvaadatav Targalt internetis veebilehel www.targaltinternetis.ee.

Lisaks eelnevale ilmub turvalise interneti päeval lastekaitse liidu ajakirja Märka Last Targalt Internetis erinumber, kuhu on koondatud temaatilised artiklid, mis käsitlevad heaks eeskujuks olemise tähtsust, digiprügi temaatikat, andmestumist ja lapsepõlve, nutiseadme kasutamist koolides jpm.

Teisipäeval avatakse ka nuputusvõistlus KüberNööpnõel 1.–6. klassile ning veebilehel www.kyberpahkel.ee saab tutvuda eelmise aasta uuringute tulemustega, mis avavad huvilistele Eesti õpilaste käitumismustrid, arvamusi digitaalsest ohutusest kui ka oma tulevikust.

Rahvusvahelist turvalise interneti päeva tähistamist alustati Euroopas 2004. aastal. Tänavu tähistab seda päeva juba ligi 200 riiki üle kogu maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles