Eesti ettevõtluskõrgkool Mainor alustab mikrokraadiprogrammidega

PM Haridusportaal
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: cottonbro / Pexels

Eesti ettevõtluskõrgkool Mainor (EEK Mainor) alustab 4. veebruaril oma esimese mikrokraadiprogrammiga «Juhtimissüsteemide hindamine ja parandamine», mis kuulub kvaliteedijuhtimise õppekavasse.

Mikrokraad avab uued võimalused töötavatele või uut töökohta otsivatele inimestele, et ennast lühikese aja jooksul süsteemselt ja kompleksselt täiendada ilma vajaduseta vastaval erialal kogu kõrghariduse programmi läbida. 18. veebruaril lisandub veel kaks turismiettevõtluse mikrokraadiprogrammi.
«Mikrokraadidega pakutakse kiirelt arenevas maailmas võimalust suhteliselt lühikese aja jooksul õppida midagi uut või oma olemasolevaid teadmisi täiendada,» selgitas EEK Mainor õppeprorektor Ly Hõbe.

Ka tööandjatele on mikrokraad kasulik, sest saab suunata oma töötajat lühiajalist mikrokraadi paketti läbima, kuid töötaja ei pea seejuures läbima mitmeaastast tasemekoolitust.

Mikrokraad on mugav viis läbida ühtse tervikuna ja süvendatult ühe valdkonna ained. Vastav programm koosneb enamasti kolmest või enamast tasemeõppe õppeainest. Näiteks mikrokraadi «Juhtimissüsteemide hindamine ja parandamine» raames läbitakse kolm ainet kogumahus 15 EAPd (390 akadeemilist tundi).
«Kui laiemalt ja tulevikku vaadata, siis EEK Mainor erialapõhised mikrokraadid on teiste kõrgkoolidega võrreldes oma sisu ja teadmiste poolest rakenduslikumad. Samas mikrokraade kogudes saab programmi läbija kokkuvõttes omandada bakalaureusekraadi,» selgitas kvaliteedijuhtimise erialajuht Katriin Visnapuu.
Mikrokraadid on koostatud põhimõttel, et korraga tuleb osalejal läbida mõnest ainest koosnev õpe. Programmi lõpetamisel väljastatakse selle läbimist tõendav tunnistus. Edaspidi on programmi läbinul soovi korral võimalik jätkata tasemeõppes (rakenduskõrghariduse, bakalaureuse- või magistriõppes), kogudes vajalikke ainepunkte ning jõuda seeläbi kõrghariduse või kraadi omandamiseni. Ehk teisisõnu – soovi korral saab läbitud mikrokraadidest moodustada terviku ning mõnede lisaainete läbimisega on võimalik omandada ka bakalaureuse- või magistrikraad.
 
Programmi lõpetanu saab läbitud aineid VÕTA abil kasutada ka teistes kõrgkoolides.
 
Juhul, kui inimene ei saa või ei taha mingil põhjusel mõnes mikrokraadi õppeaines osaleda, siis on tal võimalus õppida vaid avatud kõrgkooli kaudu vähematel kursustel. Mikrokraadi aineid on võimalik läbida üksikainetena, kuid sellisel juhul ei väljastata mikrokraadi läbimist tõendavat tunnistust.
 
EEK Mainor mikrokraadide valikut on kavas järjepidevalt laiendada. Veebruari teises pooles on lisandumas järgmine võimalus: omandada turismiettevõtte juhtimisalaseid teoreetilisi ja rakenduslikke teadmisi teemadel «Turismisihtkoha ja -toote arendus ning jätkusuutlik juhtimine» ja «Toitlustusettevõtte töökorraldus ja teenindusjuhtimine».
Ette on ka valmistatud mikrokraad «Muudatuste juhtimine», mida saab õppima asuda septembris.
 

Kõrgkoolid pakuvad tänapäeval paindliku mahu ja tempoga õppekavasid – mikrokraade –, mis üldiselt koosnevad kahest või enamast tasemeõppe õppeainest. Mikrokraadikavad lähtuvad otseselt tööturu vajadustest ja kombineerivad õppeaineid sellisel viisil, et need oleksid õppurite, tööturu ning ühiskonna vajadusi kõige paremini arvestavad.

Tavaliselt on mikrokraadi võimalik omandada ühe kuni kolme semestri jooksul, mil tudeng saab mingi uue pädevuse ja sellega suutlikkuse keerulisel ajal tööturul paremini toime tulla. Mikrokraadi õppekava võimaldab ühendada õpingud ja töö – võimalik on oma erialaseid teadmisi täiendada.

Mikrokraadiprogrammid on kõrgkoolides loodud nii, et õppekava läbinul oleks soovi korral edaspidi võimalik tasemeõppes jätkata ning kõrghariduse või kraadi omandamiseni jõuda.

Mikrokraadiõpe on üldjuhul tasuline.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles