Tallinna Ülikoolis alustas tööd teadmussiirde ja projektide keskus

BNS
Copy
Aija Sakova
Aija Sakova Foto: Kris Moor

Teisipäeval alustas Tallinna Ülikoolis tööd teadmussiirde ja projektide keskus, mis moodustus seni avatud akadeemia koosseisus tegutsenud EXU meeskonnast ning teadusosakonna projektide talitusest.

Struktuurimuudatuse peamine eesmärk on lisaks teadusprojektidele algatada ja toetada ülikoolis senisest aktiivsemalt era-, avaliku ja kolmanda sektori koostööprojekte. Keskus pakub kõikidele projektidele süsteemset ja koordineeritud tuge.

Keskuse juhataja on Tallinna Ülikooli ettevõtluskoostöö ja teadmussiirde juht Aija Sakova. «Teadmussiire ei ole pelgalt koostöö ettevõtlusega, vaid ka avaliku ja kolmanda sektoriga. Samuti on seejuures oluline avalikkuses kõneisikuks olemine,» ütles Sakova, lisades, et ülikooli ühiskondlikul mõjul on üha suurem roll.

«Keskuse roll on niisiis rõhku panna arendustegevustele. Läbi mõelda ja välja pakkuda parimad lahendused, et ülikoolis sündiv teadmus jõuaks meie seintest väljapoole. Nii saame senisest tulemuslikumalt ja teaduspõhiselt mõjutada ka ühiskonda ja majandust,» rääkis Sakova.

Lisaks keskuse loomisele on praegu ülikoolis käimas uuringufondi projektivoor, mille käigus luuakse ettevõtluskoostöö klastreid, mis on piiritletud valdkondade kaupa ning kuhu kuuluvad erinevate instituutide esindajad. Klastrite eesmärk on edendada instituudiülest ettevõtluskoostööd. Iga klastri juht kuulub ka uude teadmussiirde ja projektide keskusesse.

Senine projektide kirjutamise toe süsteem jätkub – teadlased saavad ka edasiselt taotleda tuge suuremahuliste grandiprojektide kirjutamiseks. Samuti jätkub teadlaste ja ettevõtete omavaheline kokkutoomine ning teadusarendusalase koostöö nõustamine.

Teadmussiirde ja projektide keskuse roll on edasiselt pakkuda ülikoolis projektide kirjutamise tuge ning teadlaste ja teadlasgruppide nõustamist intellektuaalomandi turupotentsiaali realiseerimisel.

Teadusosakond seejuures tegeleb projektide lepingute haldamise ja intellektuaalomandi küsimustega.

Teadmussiirde ja projektide keskusesse koosseisu kuuluvad keskuse juht Aija Sakova, teadmussiirde valdkonna juht Külliki Tafel-Viia, projektide peaspetsialist Julii Selianko, ettevõtluskoostöö ekspert Ingrid Hindrikson, arendusprojektide ekspert Silja Lassur ja teadmussiirde ekspert Mart Repnau.

Osalise koormusega liitub ka teadusrahastuse peaspetsialist Madis Saluveer, kes jätkab samal ajal teadusosakonna juhatajana. Projektide spetsialist Sandra Räim jätkab senist tööd teadusosakonnas, kui kuulub ka teadmussiirde ja projektide keskuse koosseisu. Projektide nõustaja Kairi Märk liigub teadusosakonnast teadmussiirde ja projektide keskusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles