«Tagasi kooli» kutsub Fotografiskasse virtuaaltuurile

Ebe Pilt
, ajakirjanik-toimetaja
Copy
«Tagasi kooli» e-tundide ja -tuuride kaadritagused.
«Tagasi kooli» e-tundide ja -tuuride kaadritagused. Foto: «Tagasi kooli»

Kes mäletab Michael Jacksoni pala «Earth song» muusikavideot? Kas meenuvad sealsed emotsionaalsed kaadrid Aafrikast? Video filmis Nick Brandt, kes on Aafrika savannide loomi jäädvustanud juba 20 aastat – selle aja jooksul on temast saanud üks olulisim ja tunnustatuim loodusfotograaf maailmas. «Tagasi kooli» algatus kutsub 10. veebruaril 7.–12. klasside õpilasi osalema Fotografiskas Nick Brandti näituse «See tühi maailm. Meile jääb vaid tolm» e-tuuril.

«Tagasi kooli» e-tundide juht Riina Facecchia.
«Tagasi kooli» e-tundide juht Riina Facecchia. Foto: «Tagasi kooli»

Postimees uuris e-tuuri kohta pisut lähemalt. Küsimustele vastas «Tagasi kooli» e-tundide juht Riina Facecchia.

Kuidas «Tagasi kooli» algatuse ning Fotografiska koostöö algas?

E-tuure piloteerisime juba möödunud õppeaastal Fotografiskas, lisaks meremuuseumis ning sügisel Kogo galeriis Tartus. Koostöös Fotografiskaga toimus 2021. aasta kevadel e-tuur Helene Schmitzi näitusel «Mõeldes nagu mägi».

Millest sai alguse Nick Brandti näituse virtuaaltuuri idee?

Algatus Nick Brandti näitus e-tuurina õpilasteni viia tuli Fotografiskalt. Brandti näitus on lihtsalt niivõrd oluline – see avab ja illustreerib väga valusal-ilusal moel inimtegevuse jälgi loomariigis ning keskkonnas üldiselt.

Nick Brandti fotodel näeme loomi uskumatult lähedalt, üle-elu suuruselt nii nende loomulikus keskkonnas troopikas ja kõrbes kui ka fotolavastustes nn tehiskeskkonnas. Brandt on oma kaameraga teinud palju ära metsikute loomade heaks, kes kliima soojenemise ja üleilmse linnastumise tõttu kaotavad oma loomulikke elukeskkondi ning kelle arvukus kiirelt kahaneb.

Soovime, et igal õpilasel – elagu ta Saaremaal, Narvas, Valgas, Espoos või mujal – oleks võimalus kas või virtuaalselt näitust külastada. Kõik on väga oodatud!

Kui palju korraga virtuaaltuurile õpilasi mahub?

Korraga võivad e-tuuri vaadata kas või kõik Eestimaa õpilased, piiranguid ei ole.

Kas ringkäiku vahendatakse ka näiteks 3D-virtuaalreaalsusprillide kasutajatele? Nii et näitusetuur oleks osalejatele ka ruumiliselt tajutav.

3D-virtuaalreaalsust me veel ei kasuta, esialgu piirdume klassikalise otseülekandega. Ülekannet aitab Fotografiskast teha meie koostööpartner Eventmedia.

Kas ja kui palju ning milliseid e-tuure olete enne korraldatud? Kas edaspidi on plaanis kuskil veel selliseid tuure korralda?

Kuniks õpetajatel ja õpilastel e-tuuride vastu huvi on, siis korraldame neid kindlasti edasi. Eriti oluline on see praegusel keerulisel koroonaajal. Aga ka muul ajal on oluline, et erinevad näitused ja väljapanekud jõuaksid ka nende lasteni, kel alati pole võimalik suurlinnade galeriisid külastada.

Lisaks toimuvad «Tagasi kooli» e-tunnid aasta läbi väga erinevatel teemadel rahapädevusest ja investeerimisest, vaimse ja füüsilise tervise hoidmisest, digioskustest, riigikaitse ning keskkonnateadlikkuseni välja. Hetkel on meil käimas koostöös Mondo maailmakooliga kliimamuutuste teemaline projekt gümnasistidele. Loengud toimuvad keskkonnarände, kliimadiplomaatia, -aktivisimi, -ärevuse, rohepesu ja muudel teemadel. E-tunnid on tasuta. Virtuaalne muuseumikülastus on aga väikese tasu eest, et oleks võimalik tuuri korraldamise kulud katta (kasumit see ettevõtmine ei teeni).

«Tagasi kooli» on haridusalgatus, mis toob õpilasteni kohtumised töömaailmaga – korraldab külalistunde ja töövarjutamisi, et eluliste lugude toel aidata koolinoortel teha teadlikke valikuid ja leida oma tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles