Kolm TalTechi teadlast siirduvad Stanfordi ülikooli uurimistööd tegema

BNS
Copy
Anu Masso
Anu Masso Foto: Erakogu

Tehnikaülikooli tarkvarateaduse instituudi teadlased Anu Masso, Anna-Maria Osula ning Jaan Raik arvutisüsteemide instituudist said võimaluse minna teaduslähetusse Stanfordi ülikooli.

Anu Masso keskendub andmemigratsiooni uurimisraamistiku arendamisele – andmetehnoloogiate liikumisele üle riigipiiride ja sellega seotud võimalikele muutustele valitsemises ja ühiskonnas.

«Andmemigratsiooni näiteks on tehisintellektilahendus Ubenwa, mis on arendatud Kanadas, tuginedes Mehhikos kogutud andmetele ning hetkel rakendatakse Nigeerias eesmärgiga ennetada vastsündinute hingamispuudulikkust,» selgitas professor Anu Masso.

Tema uurimistöö soovib leida vastuseid küsimustele, millised muutused valitsemises on vajalikud, et andmetehnoloogiate ümberpaigutamine oleks võimalik, ning millised transformatsioonid toimuvad ühiskondades, kui selline ümberpaigutamine õnnestub või ebaõnnestub.

Anna-Maria Osula uurib küberdiplomaatiat. Teema on väga aktuaalne, sest käsitleb keerulises julgeolekuolukorras küberdiplomaatia erinevaid tahke, mis on suunatud konfliktide ennetamisele ning riikide rahumeelsele koostööle. Erinevates riikidevahelistes koostööprotsessides ÜRO tasandil – näiteks Group of Governmental Experts ja Open-Ended Working Group – on selgelt näha erasektori huvi kübernomide kujundamise vastu. Osula analüüsib erasektori aktiivsust ning probleeme kübernormide arendamisel ja uurib, mil määral mõjutab erasektori suur roll arusaama traditsioonilisest diplomaatiast.

Jaan Raigi eesmärk on uurida kiipide turvalisust. Tal on koostöös Stanfordi elektroonikainstituudiga plaanis välja töötada uudsed andmelekkemonitorid kiipidele. Töö keskendub just uutele kiibitehnoloogiatele ja -arhitektuuridele. Samuti on plaan luua koostöökontaktid Stanfordi inimkeskse tehisintellekti instituudiga. Jaan Raigi lähetusteema on eriti aktuaalne seoses jätkuva kiibikriisiga, mis on tingitud tootmise koondumisest Aasia riikidesse.

Lähetused saavad võimalikuks tänu TalTechi, Stanfordi ülikooli ja Kistler-Ritso Eesti Sihtasutuse koostööleppele, mille eesmärk on anda TalTechi teadlaste kasutusse Stanfordi ülikooli akadeemilisi teadmisi ja kogukonda ning võrgustikke. Uurimisvaldkondadeks on IKT, digitaalne ühiskond ja majandus, küberuuringud, turvalisus, arukas valitsemine ning tehnoloogia ja usaldus.

TalTechi teadlasi võõrustab Stanfordi ülikooli raamatukogu Balti uuringute programm ning Freeman-Spogli instituudi küberpoliitika keskuse geopoliitika, tehnoloogia ja valitsemise programm. Tehnikaülikooli teadlased saavad osaleda Stanfordi ülikooli õppe- ja teadustegevuses, erinevate keskuste IKT, sotsiaalmeedia ja digitaalse poliitika programmide ning tehisintellektiga seotud uuringutes, mida arendatakse näiteks Stanfordi inimkeskse tehisintellekti instituudi juures, samuti on kaasatud elektrotehnika osakond ning arvutiteaduse osakond riistvara turvalisuse alal.

Lähetuse pikkus on kaks kuni kuus kuud ning toetuse maht on kuni 50 000 dollarit.

The Global Digital Governance Fellowship’i uus taotlusvoor avaneb juba selle aasta teises pooles – konkursil saavad osaleda tehnikaülikooliga seotud doktorikraadiga teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles