Riik tahab muuta alushariduse ja lapsehoiu seadust

PM Haridusportaal
Copy
Haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Liina Põld.
Haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Liina Põld. Foto: Erakogu/Haridus- ja teadusministeerium

Haridus- ja teadusministeerium (HTM) saatis teisele kooskõlastusringile alushariduse ja lapsehoiu seaduse eelnõu, mis lähtub põhimõttest, et laste arengu toetamine pere ja alushariduse professionaalide koostöös loob head eeldused edasiseks haridusteeks.

HTM ootab partnerite tagasisidet järgneva 15 tööpäeva jooksul ning veebruari lõpus on kavas esitada eelnõu valitsusse, teatas ministeeriumi pressiesindaja teisipäeval. Alushariduse ja lapsehoiu seadus on kavandatud jõustuma selle aasta 1. septembrist.

Ministeeriumi asekantsleri Liina Põllu sõnul lähtutakse põhimõttest, et laste arengu toetamine pere ja alushariduse professionaalide koostöös loob head eeldused edasiseks haridusteeks. Eelnõu kohaselt tagab omavalitsus lapsevanemate soovil kõigile 1,5–7-aastastele lastele kvaliteetse lapsehoiu ja lasteaia võimalused. «Eesmärk on kehtestada lasteaedadele ja -hoidudele senisest ühetaolisem raamistik ning tugiteenuste osutamise süsteemi ühtlustamisega tagada ka alushariduse suurem sidusus põhiharidusega,» sõnas Põld.

Koostööpartnerite ettepanekutele tuginedes on täiendatud ning täpsustatud alushariduse kättesaadavuse, tugiteenuste osutamise, õppekeele, rühmade moodustamise, töötajate koosseisu ja lasteaia ning -hoiu tegevuse aluseid. Eelnõu rakendamiseks on kaasajastatud lasteaia õpi- ja kasvukeskkonna nõudeid ning alushariduse riiklikku õppekava. Seoses haridussüsteemi ületulemisega peavad lapsehoiud edaspidi alushariduse riikliku õppekava alusel toetama kuni kolmeaastaste laste üldoskuste arengut, samas ei muutu nende tegevustingimused, sh lapsehoidjate ja tervisekaitse nõuded.

Eelnõu esitatakse kooskõlastamiseks ministeeriumidele ja arvamuse avaldamiseks sotsiaalkindlustusametile, terviseametile, Tervise Arengu Instituudile, päästeametile, Eesti Alushariduse Ühendusele, Eesti Alushariduse Juhtide Ühendusele, Eesti Eralasteaedade Liidule, Eesti Haridustöötajate Liidule, Eesti Koolijuhtide Ühendusele, Eesti Lasteaednike Liidule, Eesti Lastekaitse Liidule, Eesti Lastevanemate Liidule, Eesti Linnade ja Valdade Liidule, Eesti Õpetajate Liidule, Eesti Lapsehoidjate Kutseliidule, Eesti Lastehoidude Liidule, MTÜ-le Hea Algus, Eesti Eripedagoogide Liidule, Eesti Logopeedide Ühingule, Tallinna Ülikooli haridusteaduste instituudile ja Tartu Ülikooli haridusteaduste instituudile ning Eesti Koolipsühholoogide Ühingule. Tagasiside alushariduse ja lapsehoiu seaduse eelnõule on oodatud eelnõude infosüsteemis jaanuari keskpaigani ning eelnõu on kavandatud jõustada alates 1. septembrist..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles