Täna esitletav tudengisatelliit ESTCube-2 lendab alanud aastal orbiidile (1)

PM Haridusportaal
Copy
Kunstniku kujutus ESTCube-2 satelliidist kosmoses
Kunstniku kujutus ESTCube-2 satelliidist kosmoses Foto: Frost FX, Karl Vilhelm Valter, ESTCube

Pikalt arendatud tudengisatelliit ESTCube-2 on valmis saamas ning lendab juba alanud aastal kosmosesse.

Teisipäeval tutvustab ESTCube’i tiim otseülekandes Tõravere observatooriumist satelliidi lennumudelit, missiooni ning kosmosesse saatmise ajakava. Euroopa Komisjon koostöös Euroopa Kosmoseagentuuriga võimaldavad satelliidile koha Arianespace Vega-C raketimissiooni VV22 pardal 2022. aastal.

Kõigil huvilistel on võimalik satelliidi missiooni, ajakava ja tiimiga lähemalt tutvuda teisipäeval algusega kell 14.14, vaadates otseülekannet veebilehelt www.estcube.eu.

«ESTCube-2 on suurem kui kõik eelnevad kosmosesse lennutatud Eesti satelliidid kokku, hõlmates endas ligi pool tosinat eriilmelist ja tarmukat teaduseksperimenti. Satelliidi valmimisele on saanud hoogu juurde lükata üle neljasaja teadushuvilise noore nii Eestist kui ka välismaalt,» selgitas ESTCube-2 satelliidi projektijuht Hans Teras.

ESTCube-2 tiimiga liitunud Rakett 69 võitja Karl Vilhelm Valter lisas, et ESTCube-2 projekt on Eesti kosmosevaldkonna lipulaev. «ESTCube projekt on tohutult inspireeriv teadusprojekt. Ma loodan, et kõik Eesti inimesed mõistavad kui suur tähendus sellel väikesel satelliidil on,» sõnas Valter.

ESTCube-2 satelliidi platvormi arendustööd toimuvad Tartu Ülikooli Tartu observatooriumis, mille direktori Antti Tamme sõnul on tudengid pühendunud ning ambitsioonikad. «ESTCube-2 missioon on teadusmahukas, selle pardal läbiviidavad eksperimendid sünnivad koostöös ettevõtete ja välismaiste teadusasutustega ning täidavad õilsaid eesmärke,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles