Nädalaga tõi testimine koolides välja 340 nakatunut

PM Haridusportaal
Copy
Testimine
Testimine Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Möödunud nädalal avastati üldhariduskoolides toimunud testimiste käigus 340 positiivset kiirtesti tulemust, kokku on kuue nädala jooksul saadud koolides 3630 positiivset testitulemust.

«See on ühine pingutus, tänu millele oleme saanud hariduse avatuna hoida! Soovin kõigile turvalist peagi algavat vaheaega,» ütles haridus- ja teadusminister Liina Kersna. «Pärast koolivaheaega peab kindlasti vähemalt kaks nädalat taas kogu kooliperet testima, sest pühade ajal on palju kontakte ja uus veelgi kiiremini leviv viirustüvi on juba koolidesse jōudnud.» 

Kersna palus olla koolivaheajal ettevaatlik ning kõigil, kes saavad teha tõhustusdoosi.

Haridus- ja teadusministeerium on alates kiirtestimistega alustamisest kogunud iga nädal üldhariduskoolidelt tagasisidet, et olla kursis kohapealsete oludega.

Kiirtestimise küsitlusele vastas eelmise nädala testimise kohta 469 kooli ehk 91 protsenti üldhariduskoolidest. Küsitlusele vastanud koolides said nädala jooksul positiivse kiirtesti tulemuse 296 õpilast. Eelmisel nädalal oli positiivseid teste 199, nädal varem 291, enne seda 392, novembri kolmandal nädalal 507, novembri teisel nädalal 584 ja novembri esimesel nädalal 922.

Koolitöötajatest andis sel nädalal positiivse kiirtesti tulemuse 44 töötajat. Eelmisel nädalal 25, enne seda 23, neljandal testimisnädalal 65, kolmandal 69, teisel 90 ja esimesel nädalal 117.

Kokku tuvastati sel nädalal 340 positiivset kiirtesti. Ühtegi positiivset õpilaste testi ei leitud 333 koolis ehk 71 protsenti vastanud koolides, eelmisel nädalal ei olnud positiivseid kiirteste 363 koolis ehk 79 protsenti vastanud koolidest.

Kokku on kuue nädala jooksul positiivse tulemuse saanud 3197 õpilast ja 433 töötajat ehk küsitlustele vastanud koolides on kokku tuvastatud 3630 positiivset kiirtesti.

Kokku testiti küsitlusele vastanud koolides eelmisel nädalal 99 681 õpilast ja 12 211 töötaja. Kõige rohkem on koole, kes testivad kõiki õpilasi ja õpetajaid – 44 protsenti vastanutest. 41 protsenti vastanud koolidest testis ainult vaktsineerimata ja COVID-19 läbi põdemata õpilasi ja töötajaid. Kaks protsenti vastanutest ei testinud kedagi. Ülejäänud koolid kasutavad kombineeritud lahendusi, näiteks testiti üks kord nädalas kõiki ja üks kord nädalas neid, kes pole vaktsineeritud ega läbipõdenud või oli erisusi kooliastmete lõikes.

Kuigi testimiskordade arv tervikuna vähenes, on siiski kõige rohkem neid koole, kus testisid õpilased end kaks korda nädalas, neid oli 67 protsenti vastanutest. Ühe korra nädalas testisid õpilased 29 protsenti vastanutest ja kolm korda nädalas kaks protsenti koolidest. Kaks protsenti ei testinud õpilasi ühtegi korda.

Selles osas, kas testimine on korraldatud koolis või kodus, ei ole väga suuri muutusi. Jätkuvalt toimub ligi pooltes koolides testimine koolis ja 23 protsendi koolide õpilased testivad kodus. Koole, kus testimine toimub nii koolis kui kodudes, on 23 protsenti vastanutest.

Kiirtestimine jätkub esialgu veebruarini, täpsem korraldus sõltub koroonaviiruse leviku olukorrast riigis. Teste tarnib Medesto Logistics OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles