Jalgpalli liit andis välja juhendmaterjali laste heaolu toetamiseks

PM Haridusportaal
Copy
Jalgaplliliit tahab juhistega laste sporti turvalisemaks muuta. Pilt on illustreeriv.
Jalgaplliliit tahab juhistega laste sporti turvalisemaks muuta. Pilt on illustreeriv. Foto: Maarius Suviste

Eesti Jalgpalli Liit (EJL) andis välja ligi 80-leheküljelise juhendmaterjali, mis keskendub laste turvalisuse ja heaolu tagamisele ning annab suunised kahetiste situatsioonide vältimiseks.

EJLi turvalisuse ja heaolu programmi projektijuhi Juta Petersoo sõnul on tegemist ainulaadse trükisega. «Selleteemalist käsiraamatut nii suures mahus Eesti spordivaldkonnas varem avaldatud pole,» lausus Petersoo.

Juhendmaterjal on eelkõige suunatud klubidele ja iga päev jalgpallis tegutsevatele inimestele, sealhulgas ka lastele ja nende vanematele. Käsiraamat sisaldab nii teoreetilisi suuniseid, näiteid kui ka praktilisi näidisvorme, mida saab erinevates olukordades rakendada. Peatükkides käsitletakse turvalisuse tagamise alustõdesid, organisatsiooni valmisolekut ja ennetustööd, teadlikkuse tõstmist, juhtumitest teavitamist ning turvalisust tagavate meetmete mõõtmist.

«Meie eesmärk on, et kõigil oleks jalgpallis turvaline tegutseda. Tähtis on, et treenerid saaksid teha oma tööd professionaalselt ja lapsed omandada uusi oskusi toetavas keskkonnas. Käsiraamat võimaldab kõigil toimetada ühtsete arusaamade ja reeglite järgi,» sõnas Petersoo.

Juhendmaterjali väljaandmist on toetanud Eesti Kultuurkapital ning sisu tugineb Euroopa jalgpalliliidu UEFA ja sihtasutuse Terre des Hommes’i koostatud alusdokumentidele, kuid lähtub Eesti oludest ning Eesti spordi ja jalgpalli omapäradest.

Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak märkis, et materjal pakub klubidele ja treeneritele teadmisi, mille abil lastele turvalise keskkonna loomisega iseseisvalt tegelda, luua klubisisesed süsteemid ja mõelda erinevate elus ette tulevate olukordade peale. «Oluline on just süsteemne tegevus, mille osaks on ennetus, märkamine ja õige reageerimine,» rääkis Pohlak.

EJL on astunud samme laste heaolu toetamiseks jalgpalliplatsil ja selle kõrval. Lisaks mahuka juhendmaterjali kokkupanemisele on jalgpalliliit alates 2020. aastast korraldanud koolitusi «Ennetamine ja märkamine spordikeskkonnas,» kus on kokku osalenud 261 inimest. Tänavu alustas organisatsioonis tööd turvalisuse ja heaolu programmi projektijuht.

Laiemalt teeb EJL laste heaolu toetamiseks koostööd ka sotsiaalkindlusameti, justiitsministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti, Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutusega ning klubidega.

Eesti Jalgpalli Liidu loodud juhendmaterjaliga saab tutvuda EJLi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles