Teaduste akadeemia valis uued uurija-professorid

PM Haridusportaal
Copy
Tartu ülikooli linna- ja rahvastikugeograafia professor Tiit Tammaru asub uurima ebavõrdsust ja mobiilsust.
Tartu ülikooli linna- ja rahvastikugeograafia professor Tiit Tammaru asub uurima ebavõrdsust ja mobiilsust. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti teaduste akadeemia juhatus valis täna 16 konkursil osalenud teadlase seast aastateks 2022–2024 kolm uut uurija-professorit: Tiit Tammaru, Tanel Tensoni ja Tõnis Kangeri.

Tartu Ülikooli linna- ja rahvastikugeograafia professor Tiit Tammaru planeerib järgneva kolme aasta jooksul suunata oma uuringu teraviku neile kiiresti muutuvatele ruumilistele mustritele, mis peegeldavad ametialaseid muutusi, mobiilsust ja ebavõrdsust ühiskonnas. Tartu Ülikooli antimikroobsete ühendite tehnoloogia professor Tanel Tenson võtab vaatluse alla kroonilised bakterinakkused ja nende ravi. Tallinna Tehnikaülikooli täisprofessor tenuuris Tõnis Kanger kontsentreerub asümmeetrilise keemilise sünteesi problemaatikale – uute mitmeotstarbeliste ja paindlike halogeensideme katalüsaatorite väljatöötamisele.

Uurija-professori ametikoht võimaldab teadus- ja arendusasutuses või ülikoolis uuringuid juhtival ning doktorante juhendaval tunnustatud teadlasel vähendada õppetöö ja administreerumisega seotud koormust ning rohkem keskenduda teadusuuringutele enda lemmikvaldkonnas. Kord aastas toimub uurija-professorite konverents, kus valitud teevad ülevaate oma möödunud aasta tööst.

Uurija-professori toetus seati sisse 2002. aastal. Kokku on sellele ametikohale seitsmes voorus valitud 21 teadlast. Neist neli on olnud valimise hetkel akadeemia liikmed ning veel viis on hiljem valitud akadeemikuks.

Rohkem infot teaduste akadeemia veebilehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles