Laste kõneravi toetamiseks loodud keskkonna katsetamine andis positiivseid tulemusi

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
Lasteaed, foto on illustratiivne.
Lasteaed, foto on illustratiivne. Foto: ARVET MÄGI/VIRUMAA TEATAJA

Kõnehäired on lasteaialaste seas suur probleem ning vajalikke spetsialiste napib, selgus pealinna lasteaedades läbi viidud pilootuuringust. Sama uuring näitas, et kõneravi toetamiseks loodud keskkonna kasutamine võib aidata kaasa laste kõne arengule.

Uuringu viisid kahekümnes lasteaias läbi Tallinna haridusamet ja Cognuse OÜ. Eesmärk oli uurida interaktiivse harjutuste keskkonna koneravi.ee kasutamist laste kõneravis ja lasteaedadele loodavat lisaväärtust. Uuringus osales kümme Tallinna lasteaeda, kus on olemas logopeed, eripedagoog või mõlemad, ning kümme lasteaeda, kus spetsialist puudus.

Interaktiivne kõneharjutuste keskkond koneravi.ee on töötatud välja Eesti juhtivate logopeedide ja Cognuse OÜ meeskonna koostöös. Keskkonnast leiab enam kui 150 harjutust ja 3000 ülesannet kõneravi ja keeleõppe toetamiseks. Selle projekti eesmärk oli innustada logopeedita lasteaedade õpetajaid interaktiivse keskkonna toel aktiivsemalt laste kõneravis osalema. Spetsialistidega lasteaedades on koneravi.ee harjutuskeskkond logopeedide toetamiseks nende igapäevatöös.

«Ligi üheksal protsendil lastest esineb mingisugune kõnehäire, mis vajab logopeedilist hindamist. Lapse kõne, keele ja suhtlemise omandamise protsessis on oluline potentsiaalsed kõrvalekalded tuvastada võimalikult varakult, et häired ei kanduks edasi nooruki- ja täiskasvanuikka. Paraku ei saa lapsed piisavas mahus logopeedilist abi,» rääkis Cognuse'i tegevjuht Andres Mellik.

Leidmaks alternatiivset lahendust, viidigi läbi antud uuring eesmärgiga valideerida koneravi.ee keskkonna kasutust ja sellega seotud väljundeid. Uuring kestis seitse kuud, oktoobrist 2020 kuni maini 2021.

«Pilootprojektis kutsuti osalema need lasteaiad, kes olid juba varem näidanud üles huvi antud keskkonna kasutamiseks, ja valikul lähtuti ka sellest, et igast linnaosast oleks mõni lasteaed esindatud,» selgitas Tallinna haridusameti hariduskorralduse osakonna juhataja Marika Pettai.

Uuringu käigus viidi osalejate hulgas läbi kolm küsitlust, mille kaudu uuriti platvormi väärtust. Uuringu esimene järeldus oli, et kõnehäired on lasteaiaealiste laste seas suur probleem ning vajalikke spetsialiste napib. Spetsialistide seas läbi viidud taustauuringust selgus, et Tallinnas vajab keskmiselt iga neljas lasteaiaealine laps logopeedilist abi. Teise järeldusena toodi välja, et enamik spetsialistidest, õpetajatest ja lapsevanematest nõustus, et antud keskkonna kasutamine aitab kaasa laste kõne arengule. Kolmas järeldus on, et koneravi.ee keskkonna digilahendus on sobiv tööriist lasteaias töötavatele logopeedidele, eripedagoogidele ja õpetajatele. See on nii tugi- kui töövahend spetsialistile, sisaldades suurel hulgal erinevaid kõne aspekte puudutavaid harjutusi ja rohkesti funktsioone, et adresseerida kõnehäireid ning suunata kõne arengut. Leiti, et keskkonnaga tutvumine on lihtne, selle kasutus säästis aega ning pakkus igapäevases töös tuge.

«Kokkuvõtteks näitasid uuringu tulemused, et koneravi.ee keskkond aitab arendada lapse kõnet ning on sobiv tööriist lasteaias töötavatele spetsialistidele,» lisas Mellik.

Cognuse OÜ soovitab koneravi.ee keskkonna võtta kasutusele kõigis lasteaedades, et tagada vajalik abi ja toetus, vähendamaks kõnehäirete ja -arengu probleeme. Tallinna haridusamet on valmis lasteaedu vajadusel selle keskkonna kasutamisel toetama ja jätkama koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles