Eesti õpilane sai rahvusvaheliselt astronoomia ja astrofüüsika olümpiaadilt pronksmedali

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
Eesti võistkond koos juhendajaga.
Eesti võistkond koos juhendajaga. Foto: Erakogu/Tartu Ülikooli teaduskool

Pärnu Koidula Gümnaasiumi õpilane Henriete Toomlaid pälvis pronksmedali rahvusvahelisel astronoomia ja astrofüüsika olümpiaadil, kus oli osalejaid 50 riigist. Võistkonnakaaslane Mihkel Jakobson Tallinna reaalkoolist hinnati äramärkimise vääriliseks.

Colombia vabariigis korraldatud olümpiaad toimus novembris ühe nädala jooksul hübriidformaadis: õpilased osalesid oma koduriigist, kogunedes selleks kokku lepitud asutusse. Eesti õpilased lahendasid ülesandeid Tartu Ülikooli Physicumis.

Eesti võistkonda kuulusid lisaks kahele parima tulemuse saavutanule veel Karmen Laud, Karolin Laud, Saskia Põldmaa, Arthur Harri Jaakko Antila, Marie Femke Jaarma ja Günther Andreas Vaaro.

Olümpiaadil võisteldi individuaalselt neljas voorus: teooria, andmeanalüüs, tähekaardi vaatlus ja praktiline vaatlus. Olümpiaadi ühe osana toimus ka võistkonnavõistlus, kus riikide koondised pidid lahendama ära keerukamat probleemi sisaldava ülesande.

Eesti võistkonda juhendanud andmeteaduse ettevõtte STACC teadlase Tiit Sepa sõnul nõudis olümpiaad õpilastelt tänavu loovuse asemel pigem tehnilist taipu, mille tõttu saavutasid edu erinevaid keerukaid kontseptsioone valdavad õpilased. «Tavaliselt õues toimunud praktiline voor piirdus näiteks arvutis päikese vaatlemisega, mis sarnanes rohkem andmeanalüüsile,» tõdes ta tänavusi ülesandeid kirjeldades.

Järgmise rahvusvahelise astronoomia ja astrofüüsika olümpiaadi toimumiskohaks on planeeritud Ukraina. Eesti koondist juhendanud Tiit Sepp, Tõnis Eenmäe ja Hannes Kuslap loodavad, et siis saavad õpilased võistelda seal kohapeal. Varem toimunud olümpiaadide arhiiviga saab tutvuda Tartu Ülikooli teaduskooli kodulehel.

Eesti õpilaste ettevalmistust ja osalemist rahvusvahelistel võistlustel rahastab haridus- ja teadusministeerium ning korraldab Tartu Ülikooli teaduskool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles