Tallinn otsib reaalkooli juurdeehitusele parimat ruumilahendust

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
Tallinna reaalkooli direktor Ene Saar ootab kooli ruumikitsikusele lahendust juba aastaid.
Tallinna reaalkooli direktor Ene Saar ootab kooli ruumikitsikusele lahendust juba aastaid. Foto: Tairo Lutter

Tallinna linn kuulutab neljapäeval välja ideekonkursi, et leida parim ruumilahendus Tallinna reaalkooli juurdeehitusele.

«Reaalkoolil on väärikas ajalugu ja tugevad traditsioonid. Seetõttu on arhitektide ülesanne keerukas: arvestada tuleb nii asjaoluga, et ajalooline Reaalkooli hoone on arhitektuurimälestis, mis peab jääma ka pärast juurdeehituse valmimist ruumiliseks dominandiks, kuid ka varjatud ruumiliste väärtustega. Kinnistut läbivad maa-alused bastioni müürid, mis tuleb säilitada, kuid miks mitte ka eksponeerida,» ütles Tallinna haridusvaldkonda kureeriv abilinnapea Vadim Belobrovtsev. Ta lisas, et linn eeldab uuelt koolihoonelt tänapäevast ja inspireerivat õpikeskkonda, mis toetab noorte kujunemist iseseisvateks mõtlejateks, kes kannavad edasi Eesti teadust, majandust ja kultuuri. Konkursitingimuste järgi peab loodav ruumiprogramm olema kompleksne, hõlmates nii reaalhariduse kompetentsikeskust, kaasaegset õpikeskkonda algklassidele, ruume kehalise kasvatuse tundide läbiviimiseks kui ka väliruumi õuesõppe- ja vaba aja tegevusteks. 

Samuti tuleb arhitektidel vaadelda Georg Otsa tänava, Estonia puiestee ja Pärnu maantee vahelist ruumi tervikliku hariduskvartalina, pidades silmas jalakäijate liikumissihte ja avalikku ruumi. Konkursialasse on hõlmatud ka nn Ankru haljak keskraamatukogu ja reaalkooli vahel.

Reaalkooli direktor Ene Saar märkis, et kool on oodanud juurdeehitust juba 1990. aastatest alates. «Reaalkooli uue hoone rajamisega saab lahenduse ruumikitsikuse küsimus, pärast juurdeehituse valmimist pakume atraktiivset koolikeskkonda kuni 1000 eri vanuses õpilasele,» rääkis Saar. Samuti tekib tema sõnul koolil võimalus arendada välja nüüdisaegset õpikäsitust toetav õpikeskkond ning reaal- ja loodusteaduste kompetentsikeskus, mis võiks kujuneda baasiks Tallinna koolidele reaal- ja loodushariduslikku õppe arendamisel ja õppimisvõimaluste mitmekesistamisel.

Ideekonkursi žürii esimees on arhitektuuriajaloolane professor Mart Kalm, žüriisse kuuluvad kooli direktor Ene Saar, eesti arhitektid Jaak-Adam Looveer, Mari Rass ja Tarmo Teedumäe ning linnaametite esindajad. Estonia pst 6 kinnistule plaanitava juurdeehituse kavandite esitamise tähtaeg on 2. märts 2022.

Lisaks ideekonkursi läbiviimisele on Tallinna linna ambitsiooniks tegeleda ka linnasüdame avaliku ruumi ja liikuvuskeskkonnaga, et kujundada nii reaalkooli kui teiste Kesklinna koolide lastele turvaline, jalgsi ja jalgrattaga läbitav koolitee.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles