President Karis Kuusalu õpilastele: nüüdsete kriiside lahendamine on meie kõigi ühine vastutus (1)

PM Haridusportaal
Copy
President Alar Karis andis Kuusalu õpilastele välitunni.
President Alar Karis andis Kuusalu õpilastele välitunni. Foto: Erakogu/presidendi kantselei

President Alar Karis andis teisipäeval Kuusalu keskkooli abiturientidele ja riigikaitse õpilastele Vabadussõja mälestuskivi juures Valklas kodanikuõpetuse välitunni. «Nendel päevadel tähistame matemaatilist murrangut, mil Eesti on olnud alates 1918. aastast kauem iseseisev kui sõltlane, okupeeritud,» põhjendas riigipea, miks just nüüd sellist tundi pidada.

««Siia maani ja mitte kaugemale» lubab tekst Valkla kivil. Vabadussõja ajal oli paljudel julgust ja tarkust hakata vastu suurele vastasele, kelle vägi näis määramatult võimas ja tundmatu. Siin peatus rinne ja võit pöördus meie poole,» rääkis Karis, lisades et nüüd on meil uued rinded.

Riigipea sõnul puudutab hübriidkriis Valgevene-Poola ja Valgevene-Leedu piiril ka Eestit, sest surve all on meie liitlased ning seal on Euroopa Liidu ja NATO välispiir. President Karise sõnul tuleb ühelt poolt kaitsta inimesi, keda Lukašenka režiim kasutab piiril relvana ja teisalt sundida Lukašenka taganema. «Need ülesanded saab lahendada vaid Euroopa Liidu üksmeelses tegutsemises,» rõhutas president.

Teiseks rindeks nimetas riigipea koroonaviirust, mille puhul ei kehti «Siia maani ja mitte kaugemale», sest seisame viiruse piiramisrõngas ja see on valusalt ka meie tagalas. «Vajame nüüd tarkust ja julgust kanda igaühe vastutust kogu ühiskonna eest, mis tähendab oskust näha enda õigustest kaugemale, näha ühiskonda laiemalt. Selliste kriiside lahendamine on meie kõigi ühine vastutus,» ütles Karis.

Riigipea vastas ka Kuusalu õpilastelt kogutud küsimustele, mida esitasid Mariella Soom ja Joosep Mürk õpilasesindusest. Küsimused puudutasid näiteks valitsuse hakkama saamist koroonakriisiga, välispoliitikat, edasi õppimise soovitusi, poliitikaga tegelemist, rumalusega toime tulemist… «Targad õpivad ka rumalatelt,» kõlas presidendi vastus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles